Zavřít reklamu

iPhone 6s dual cameraDuální fotoparát v iPhonu, by neznamenal na poli mobilních telefonů žádnou novinku, přece jen se již pár modelů, které vsadily na duální kameru najde, příkladem za vše muže být HTC One M. Přesto by se mohlo jednat o největší novinku v historii smartphonů, která by přinesla skutečnou revoluci a nadobro by pohřbila i ty nejlepší kompaktní fotoaparáty na trhu. Všichni, kdo doposud duální kameru použili, to totiž udělali špatně a právě Apple by mohl jako první způsobit skutečnou revoluci. Pojďme se podívat na to v čem by byl hlavní rozdíl mezi duální kamerou Applu a těch ostatních.

Okolo iPhone 7 se často šušká v souvislosti s duální kamerou a zatím co ostatní výrobci používají duální kameru jen k měření hloubky ostrosti s tím, že jedna čočka měří loubku ostrosti a tím pádem i zaostřuje, druhá kamera se stará o samotné focení, Apple by použil duální kameru jinak. Standardem v dnešní době je, že když nasadí výrobce duální kameru a musíme zdůraznit, že takových telefonů je skutečně jen pár, použije jednu kameru na zlepšení a zrychlení ostření hlavní kamery a k fotografiím z kamery, která je jen podporná a umožňuje lepší ostření se běžně uživatel nedostane.

V Tel Avivu však existuje společnost Corephotonics, se kterou by podle kuloárů měl Apple spolupracovat. Ve stejném městě pak sídlí také společnost, kterou Apple dokonce za 20 milionů dolarů koupil, ta nese pro změnu název Linx. Obě mají něco společného, Apple fascinují a to díky tomu že se věnují duálním kamerám.

Corephotonics přinese „optický“ zoom
Nejprve začněme společností Corephotonics, kterou Apple sice nevlastní ale podle některých analytiků a zdrojů s ní úzce spolupracuje. Corephotonics vyvinula technologii, která by měla způsobit skutečnou revoluci, díky níž by se smartphony přiblížily digitálním zrcadlovkám. V současné době jsou telefony nejoblíbenějším a nejpoužívanějším fotoaparátem na světě, ovšem mají jednu zásadní nevýhodu. Až na naprosté výjimky z řad Samsungu nemají optický zoom. Digitální přiblížení, kterým disponují pak pracuje pouze na tom principu, že vyřízne určitou část pixelů z čipu a ty poté zvětší, což vede k sice přiblíženým, ale nekvalitním fotografiím. Vtěsnat do extrémně tenkého těla iPhonu a dalších smartphonů optický zoom je přitom naprosto nereálné.

corephotonics-1

Proto Corephotonics přichází s řešním v podobě dvou čoček stejně velkých jako jsou klasické čočky v součansých telefonech. Jedna z nich má přitom klasický širokoúhlý objektiv a druhá pak pracuje s teleobjektivem. Data z obou čoček jsou poté pomocí speciálního algoritmu spojena a vzniká jeden kompozitní soubor, tedy fotografie. Ta má nejen že možnost až trojnásobného v podstatě optického zoomu, ale také má lepší kvalitu při focení v nižší osvětlení a má až čtyřikrát vyšší rozlišení než fotografie z běžného smarphonu současné doby. Jak celé řešní funguje a vypadá v praxi se můžete podívat na videu níže.

Linx, ten kdo říká Applu pane a umí to s kamerami
Linx je druhou společností z Tel Avivu, která se zabývá duálními fotoaparáty ve smartphonech, ta však již Applu říká pane poté, co ji Apple za 20 milionů dolarů koupil. Linx Computational Imaging je malá společnost, která se specializuje na duální fotoaparáty. Linx však dokáže využít dvojici čoček pro 2D i 3D snímání, dokáže díky nim změřit skutečné rozměry objektů, vymodelovat v rozšířené realitě 3D objekty v reálném čase nebo například přeostřit fotografii, která je již vyfocena. Společnost tvrdí, že dva moduly nastavují nové standardy pro kvalitu parametrů fotografií, které lze smartphonem vyfotografovat.

Speciální algoritmus a dvojice kamer pak dokáží zlepšit také HDR snímky, věrnost barev, nízkou úroveň světla a tak dále. Celkově se tak zlepší kvalita fotografií a pokud Apple otevře API pro vývojáře, dokáží s touto technologií divy. 

samsung-dual-camera

Dnes nejčtenější

.