Zavřít reklamu

apple-logoSpoločnosť Apple je fenoménom dnešnej doby a netreba sa diviť, že niektorí finančne zdatnejší fanúšikovia vytvárajú hotové múzeá starších Apple produktov, ktoré nám prezentujú, ako sa vyvíjala najhodnotnejšia spoločnosť sveta počas svojej takmer 40-ročnej histórie. Vedeli by ste si ale predstaviť, že by si takúto zbierku starých produktov zaobstaral samotný Apple? Steve Abbott si to vie predstaviť.

Práve tento muž hodlá na eBay zavesiť svoju kolekciu historických Apple produktov. Samotná aukcia začína na čiastke 100 000 dolárov, no masívnu kolekciu si môžete kúpiť okamžite za 300 000. Za čiastku by sa malo vydražiť 324 historických kúskov vrátane iMac G3 vo všetkých farebných variantoch, stovky doplnkov, 2 000 diskov so softvérom a tona literatúry, ako aj náhradné diely a zberateľské predmety symbolizujúce spoločnost Apple. Bonusom je, že väčšina počítačov funguje a je možné ich používať.

Prečo vlastne Steve Abbott predáva svoje domáce múzeum? Počítače a ostatná elektronika sa v súčasnosti nachádza v dvoch menších prístavbách, kôlni, troch izbách a v podkroví v jeho dome v Severnej Karolíne. Abbott však chce, nech sú produkty lepšie viditeľné a prezentujú tak históriu Applu a jeho úžasný pokrok v oblasti technológii. „V múzeu si môžete prehliadnuť artefakty, ktoré prezentujú históriu. Všetky kolekcie sú ale príliš veľké na to, aby sa zmestili sem (do domu),“ uviedol Abbott pre Cult of Mac. So zahraničným serverom sa tiež podelil o to, že ideálnym kupcom obsahu múzea by mohol byť Tim Cook: „V prvom rade to znamená, že narozdiel od Steva Jobsa, Cook chce prezentovať históriu spoločnosti a záujem Applu o to isté.“

Abbott začal zbierať počítače Apple od roku 1984, kedy si kúpil svoj prvý Macintosh. Pretože pracoval ako predajca Macov a konzultant, mal tým pádom veľmi dobrý prístup k produktom kalifornskej spoločnosti, a začal tieto produkty postupne zbierať. Nielen, že si mohol kúpiť potrebný produkt v obchodoch, ale tiež odkupoval staré produkty od svojich zákazníkov a tieto produkty, zakúpené za nižšiu cenu, pridal do svojej zbierky. 71-ročný zberateľ sa dopracoval aj ku skutočným raritám, medzi ktoré patrí napríklad iMac G3 400 Blue Dalmatian, ktorý sa nenachádza ani v databáze EveryMac. Okrem toho má všetkých 13 modelov zo série PowerBook 100 a ďalších 42 notebookov.

Jedným z najvzácnejších prírastkov v jeho múzeu je aj MacBook Pro z 2006, ktorý vo svojom balení obsahuje inštalačné disky pre Mac OS X Panther a na MacBooku je značka NASA. V roku 2006 sa navyše Macy dostali do vesmíru a nie je vylúčené, že práve tento MacBook mohol opustiť Zem a dostať sa do vesmíru. V kolekcii má totiž aj fotky, ktoré ukazujú Nicholasa Patricka v raketopláne Discovery, ako drží v ruke inštalačný disk od OS X Panther.

$_57-2
$_57-3
$_57-4

$_57-7
$_57
$_57-6

$_57-5
MacAbbotts-640x480

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.