Zavřít reklamu

iPhone charger iconUrčitě to u svého iPhonu nebo jiného chytrého telefonu znáte. Baterka vám už svítí červeně, indikátor baterie signalizující kapacitu se neustále zmenšuje a k tomu všemu vás ještě telefon nepřestává upozorňovat, že máte kriticky nízkou úroveň a doporučuje vám okamžitě připojit telefon na nabíječku a ke zdroji energie. Tu sice v batohu nebo kabelce u sebe máte, ale v okolí nikde žádná zásuvka. A co takhle nabít telefon z květiny? Ne, to není žert, ale skutečnost, a to díky novému systému nesoucí název E-Kaia.

V Chile se totiž zamysleli a tamní tým stojící za novinku vymyslel něco úžasného – speciální nabíječku, kterou píchnete do kaktusu a ona sesbírá přebytečnou energii a nabije s ní váš telefon. E-Kaia však zvládne nabít jen malá zařízení jako jsou chytré telefony a jiná drobná elektronika. Dodat může totiž až 5 V a 0,6 A, což telefon nabije, ale bude se samozřejmě nabíjet o něco pomaleji, než z běžné zásuvky, jelikož u té máme výstup 5 V a 1A.

E-Kaia sbírá energii pomocí speciálního obvodu z okolí rostily, kde pravděpodobně vzniká nějaká chemická reakce, avšak autoři prozatím nechtějí vůbec zvěřejňovat, jak technologie funguje. Nemají totiž ještě schválené patenty a bojí se, že by jim někdo mohl nápad vyfouknout. Výzkumníci stále na technologii pracují a problémem jsou především finanční prostředky, proto potřebují projekt komercializovat, aby obdržely od vlády dostatek financí na vývoj.

E-Kaia od tvůrců Creators Evelyn Aravena, Carolina Guerrero a Camila Rupcich však není jediný systém tohoto druhu, avšak zdá se, že je zatím nejlepší a nejúčinější. Plant-e z Nizozemska však staví na podobných základech. Problém je ale v tom, že k napájení potřebujete 100m2 posetých rostlinami a získáte podobné množství energie jako v případě E-Kaia.

12853-7131-e-kaia-l

*zdroj: Appleinsider

Dnes nejčtenější

.