Zavřít reklamu

Seznam.cz - mapa připojení - iconPřijde vám, že máte pomalé připojení k internetu a rádi byste věděli, jak jsou na tom ostatní v České republice? Seznam.cz, snad nejznámější a nejnavštěvovanější český portál, vytvořil přehlednou mapu, kde ukazuje podíl rychlostí jednotlivých rychlostí v kruhovém grafu pro každý kraj České republiky. Statistiky jsou samozřejmě měřeny podle přístupů na server seznam.cz a jeho ostatní služby, tudíž nezahrnují úplně všechny připojené domácnosti v ČR, avšak vzhledek k návštěvnosti webu jde o poměrně přesné výsledky.

Server Seznam.cz dle svých měření dospěl k názoru, že většina domácností v České republice disponuje připojením do 5Mb/s, což je na dnešní poměry docela málo, ale na běžné prohlížení obsahu je to vcelku dostačující. Touto rychlostí jsou nejčastěji připojeny domácnosti v Pardubickém kraji a to konkrétně s 65,8% domácností připojených k internetu v tomto kraji. Na druhou stranu nejrychlejší internet nad 30 Mbit/s mají nejčasteji z celé České republicky v Ústeckém kraji, kde jej však má 4,4%. Zajímavá je také infromace, že cílem Evropské komise je do roku 2020 pokrýt 100% populace rychlostí minimálně 30 Mbit/s a 50% obyvatel pak alespoň 100 Mbit/s, tudíž se máme do pěti let dočkat celkem zajímavého progresu.

Ze statistik vyplývá, že české domácnosti mají zájem o rychlejší připojen, byť to z grafu není až tak patrné, tak v konečném měřítku je o vysokorychlostní připojení větší zájem, než tomu bylo v minulosti. Na základě toho by se měly technologie v České republice zdokonalovat, aby bylo možné rychlejší připojení nabídnout i domácnostem, které by ho chtěli, ale v součastnosti nemají možnost, či by toto připojení stálo v současné době až přiliš mnoho financí, což se jim ve výsledku nevyplatí.

Současná mapa rychlostí je první verzi a Seznam.cz ji plánuji v budoucnu pravidelně aktualizovat. Kromě toho pravděpodobně přidá i další informace, které zjistí ze svých měření a přidá i možnosti, aby šlo s mapu nadále pracovat a byla dostupná všem, kteří jí chtějí využít. Současnou první verzi mapy si můžete prohlédnout níže a po rozkliknutí si ji můžete nechat zobrazit vě větší rozlišení, kdy jsou čitelné veškeré údaje. Také můžete připojit váš hlas v anktetě pod článkem a pochlubit se tak svojí rychlostí připojení. Tu si můžete nechat změřit na jistě mnohým známé stránce speedtest.net.

Seznam.cz - mapa připojení
*Zdroj: Seznam

Dnes nejčtenější

.