Zavřít reklamu

MacBook
MacBook od Applu je jeden z prvních počítačů, kterž přichází s novou technologií USB Type-C, která byla dokončená teprve v srpnu roku 2014. USB-C používá malý a oboustraný konektor, který je v těchto prvcích podobný Lightning konektoru (jen je o malý kousek větší). Kabel slouží pro spoustu úkolů. Za prvé samozřejmě MacBook nabíjí – podporuje až 100 wattů při 20 voltech. USB-C ale také, jak už určitě víte, je schopný přidat připojení pro monitory, kabely či docky.

Další výhodou je přenos dat pomocí USB 3.1 za rychlosti až 5GBps (Apple používá Gen 1 USB 3.1) a možnost podpory VGA a HDMI. USB-C je rozhodně upgradem ze staršího USB-A, standardního konektoru, který všichni známe a každodenně používáme. Další verzí je USB-B, která je využita v portabilních zařízeních a tiskárnách. USB-C je ale pro svou jednoduchost, rychlost a funkčnost tou nejlepší generací.

Použití této verze se i tak ale může zdát jako otravné, jelikož je pro drtivou většinu absolutní nutností zakoupit drahé adaptéry, které rozšíří konektory. Na druhou stranu jde ale o velký krok kupředu, protože tento typ připojení přidává spoustu nových možností pro připojení produktů a zařízení, které dříve nebylo možné s Macem použít.

MacBook

USB-C je totiž první nabíjecí systém, který nebyl představen samotným Applem. Dosavadní MacBooky používají MagSafe a iOS produkty zase Lightning konektory, oba byly designovány společností z Cupertina, což jí dávalo kompletní kontrolu nad tím, jak a kdo může tento konektor používat. dApple sice dovoluje developerům inkorporovat Lightning konektor a port do svých produktů skrze MFi (Made for iPhone) certifikační program, ale MagSafe se takového licenčního programu nedočkal. Výrobci hardwaru tak nemůžou využít kvalit tohoto konektoru, který tak slouží výhradně pro nabíjení.

Firmy tedy musely přijít s jiným řešením. Pokud si chcete nabít Mac z externího zdroje, musíte si zakoupit baterku, která se připojí k samotnému AC adapteru přímo od Applu, ten tak s sebou musíte všude tahat. Applu se ale tato technika vůbec nezamlouvá, proto v minulosti neváhal žalovat alespoň jednu firmu používající tento postup. S USB-C se ale všechno mění. Apple nebude mít kontrolu nad ničím. Naskytuje se tak obrovská příležitost pro výrobce a vývojáře, kteří mohou designovat a následně představit produkty, jako například externí baterie.

MacBook

//

Budoucnost USB-C je tedy slibná, ale pro první uživatele to bude spíše frustrující zkušenost, kvůli jedinému portu. To je obrovská změna oproti nynějším generacím oblíbených počítačů od Applu, protože ty samozřejmě mají portů několik. Apple sice prodává adaptéry, ty ale mají jen jediný USB-C výstup. Uživatelé tak i s adaptérem nebudou moci nabíjet a používat externí USB-C hard-disky zároveň. Ty už existujou, jednou takovou je Porshe Design Mobile Drive.

Vše vyžaduje čas. Výrobci se dané šance jako vždy určitě chytí. Je tak jasné, že už teď probíhají připravy na prodávání různých hubů, které v sobě budou mít hned několik portů pro různé aktivity. Současně se ale uživatelé budou muset rozhodnout, zda MacBook budou nabíjet, nebo jestli budou chtít přístup k datům. Přirozeně tu stále je možnost zakoupit adaptér a k němu připojit externí nabíječku s USB-A portem. Tak by uživatel mohl nabíjet i přenášet data.

MJ1K2

USB-C je nová technologie, ale tím, že ji Apple použil, můžeme čekat její velký boom. Za pár měsíců tak bude na výběr z tuny kompatibilního příslušenství. To bude mít efekt i na ostatní společnosti, které budou nuceni tento typ použít i ve svých počítačích. Je to ale jednoznačně velký skok k budoucnosti, ve které k nabíjení různých zařízení od všech společností bude možné použít jen jeden jediný kabel. To by pro všechny uživatele znamenalo splnění snu.

//

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.