Zavřít reklamu

Playboy-Logo-2048x2048 V roku 1985, čiže pred tridsiatimi rokmi poskytol Steve Jobs rozhovor pre magazín Playboy. V tomto rozhovore sme sa mohli dočítať jednotlivé útržky z jeho života, zo života Apple a rovnako tak aj niekoľko jeho predpovedí o budúcnosti. A keďže pred pár dňami by mal Steve Jobs 60 rokov je na mieste si tento jeho rozhovor z role začínajúceho podnikateľa pripomenúť. V článku sa dočítate o 15 najzaujímavejších veciach, ktoré boli v tomto interview spomenuté.

Tím, ktorý pracoval na vývoji prvého Macintosha ročne minul 100 000 dolárov na džús. 
Ak si vezmeme do úvahy, že priemerná cena jedného litra ovocnej šťavy je len niekoľko desiatok centov, tak sa dá povedať, že vo vývojových centrách Macintosha mali skutočne veľkú spotrebu. Aj v súčasnosti sú v kanceláriách Apple plne vybavené chladničky s rôznymi zdravými potravinami ako sú mrkva, pomaranče a iné ovocie. Taktiež sa tu nachádza aj veľa ping-pingových stolov a reproduktorov,z ktorých neustále hrá nejaká hudba.

ovocne_stavy
Steve Jobs predvádzal Macintosh 9 ročným deťom v New Yorku za prítomnosti Andyho Warhola.
To, že bol Steve Jobs skutočný génius netreba asi spomínať. V minulosti totiž vedel, že budúcnosť celého IT priemyslu sa skrýva v deťoch. A práve tým predvádzal čo všetko Macintosh dokáže. Odôvodnil to slovami: „Starší človek sa spýta čo to je, no dieťa sa spýta čo sa s tým dá robiť“.

Andy Warhol, artist, portrait, himself, white background

Steve Jobs hovoril o úžasných veciach už v roku 1985.
Jeho vízie už v tej dobe siahali do ďalekej budúcnosti a pravdepodobne už v roku 1985 vedel, že za pár rokov budeme nosiť hudbu vo vrecku, hrať sa na dotykových telefónoch a používať tablety pri bežnej práci.

apple-ceo-steve-jobs-holds-ipad-at-news-conference

Jobs uviedol, že petrochemická revolúcia bola predzvesťou IT revolúcie.
Presne povedal: „Žijeme na následkoch petrochemickej revolúcie spred 100 rokov. Táto revolúcia nám dala voľnú mechanickú energiu, čo v tomto prípade zmenilo spoločnosť od základov. Táto revolúcia, IT revolúcia, nám dáva tiež voľnú energiu avšak v inom slova zmysle – jedná sa o voľnú duševnú energiu. Je to len hrubý odhad, ale počítač Macintosh berie menej energie než 100 W žiarovka. A čo bude o 10, 20 alebo 50 rokov? Naša IT revolúcia bude akýmsi trpaslíkom petrochemickej revolúcie a my budeme na jej čele.“

„Počítač je najúžasnejší nástroj aký som kedy videl“
„Počítač je najúžasnejší nástroj aký som kedy videl. Môžete ho použiť ako nástroj na písanie, komunikačné centrum, superklakulátor, plánovač, umelecký nástroj, filter a mnoho iných vecí. Na svete neexistuje iné zariadenie, ktoré by malo tak široké využitie aké má počítač. Nemám poňatia ako ďaleko sa počítače dostanú, no už v dnešnej dobe nám výrazne uľahčujú prácu. Práca, ktorá by nám v minulosti trvala hodiny sa teraz dá zvládnuť za zlomok sekundy. Počítače budú zvyšovať kvalitu nášho života a taktiež umožnia automatizovať ťažkú prácu robotníkov čo dokáže výrazne rozšíriť naše možnosti.“ Aj takto znela jedna odpoveď v interview z roku 1985.

Apple1

„V roku 1985 si ľudia mysleli, že myš je neefektívny nástroj. My sme urobili veľké množstvo štúdií a testov na to aby sme zistili, že sa veci pomocou myši dajú robiť oveľa jednoduchie.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V roku 1985 si ľudia mysleli, že Apple svoje počítače vybavuje až príliš.
JOBS: Jedného dňa budeme schopný vyrobiť  farebný displej za rozumnú cenu. Pokiaľ ide o cenu tak do start-upu bude vždy potreba vložiť viac peňazí než neskôr. Čím viac budeme schopní vyrobiť, tým bude cena nižšia.

Playboy: To je vec, ktorú s vami spájajú kritici. Vyrábate drahé počítače len pre nadšencov preto aby ste ich neskôr mohli ponúknuť celému trhu.
JOBS: Je to tak. Akonáhle budeme schopní znížiť cenu, urobíme to. Naše počítače sú dnes lacnejšie než kedykoľvek pred tým alebo dokonca v minulom roku. našim cieľom je dostať von počítače pre desiatky miliónov ľudí aby sme im uľahčili ich prácu. Chcel by som aby Macintosh stál 1000 dolárov.

Snímka obrazovky 2015-02-25 o 17.36.22

Apple vyhorel s počítačom Apple III. Jobs hovorí: „To je život.“
Apple III bolo potrebné stiahnuť z predaja v roku 1980 v dôsledku nestability a bol inovovaný pred tým než sa naň zabudlo.

Apple_III+

„Rozhodnutie Polaroidu o vyhodení jeho zakladateľa bola najhlúpejšia vec akú som kedy počul.“
„Dr. Edwin Land, zakladateľ Polaroidu, bol jedným z najväčších vynálezcov našej éry. Nielenže bol dobrý podnikateľ, ale videl križovatku medzi umením, vedou a podnikaním a vybudoval organizáciu, ktorú staval niekoľko desiatok rokov len preto aby bol potom vyhodený ako nežiadúci. Toto bola najhlúpejšia vec akú som kedy počul.“

Snímka obrazovky 2015-02-25 o 17.39.37

Ak Apple neuspeje zažijeme 20 rokov temného stredoveku počítačovej éry. 
„Ak z akéhokoľvek dôvodu neuspejeme a IBM vyhrá tento boj zažijeme 20 rokov temného stredoveku počítačovej éry. Po tom ako IBM získa nadvládu nad akýmkoľvek sektorom trhu, takmer vždy zastaví inovácie a vyrába stále len to isté.“

apple-ibm-enterprise

Jobs sa mýlil v predpovedi hardvérového ponikania.
V tomto rozhovore Jobs uviedol, že nevidí bližší zmysel v tom, že by existovali rôzni dodávatelia hardvéru pre firmy, ktoré by tieto časti neskôr vkladali do svojich zariadení. Skôr vraj videl zmysel v softvérovom podnikaní. Toto bola jedna z mála vecí, v ktorej sa zmýlil.

Steve_Jobs_at_Apple_iPad_Event

Jobs bol teror pre učiteľov. Do triedy nosil hady a bomby, za čo bol niekoľkokrát vyhodený zo školy.
„Moja matka ma učila čítať a písať pred tým ako som nastúpil do školy, čiže som sa tam nudil a to som obrátil do malého teroru. Mali ste nás vidieť v tretej triede. V podstate sme zničili každého našeho učiteľa. Radi sme nechávali voľne pobehovať hady po triede a vybuchovať malé nálože počas vyučovania. Veci sa zmenili v štvrtej triede. Jeden z najväčších svätcov v mojom živote, učiteľka Imogene Hill, dostala informácie o mojom správaní a asi do mesiaca vo mne zapálila vášeň do vzdelávania. Za menej ako rok som sa naučil všetko zo základnej školy, chceli ma hneď zobrať na strednú, no moji rodičia mi to veľmi múdro nedovolili.“

Steve Jobs Photo Booth 2005

Jobs dostal prácu v HP po tom čo volal Billovi Hewlettovi aby si od neho mohol kúpiť potrebné diely. Jeho číslo bolo uverejnené v telefónnom zozname.
„Keď som mal 12 alebo 13 rokov chcel som vytvoriť niečo a potreboval som na to nejaké časti. Tak som zdvihol telefón a zavolal pánovi Hewlettovi a on zdvihol telefón, čo bolo naozaj super. Rozprával sa so mnou asi 20 minút. Vôbec ma nepoznal, ale poslal mi potrebné diely a taktiež mi dal prácu. V lete som pracoval na montážnej linke HP pri montovaní počítadiel. Montáž vyžadovala veľké fyzické schopnosti pri uťahovaní skrutiek, no nezáležalo mi na tom. Bol som ako v siedmom nebi. Pamätám si na môj prvý deň a na to ako som vyjadroval nadšenie a blaženosť z toho čo som v HP videl.“

hp

Jobs bol v Atari zamestnanec číslo 40. Zoznámil so Stevom Wozniakom a začali robiť na Apple I.

Atari 2600

„Myslím si, že smrť je jedným z najúžasnejších vynálezov života. Systém sa vymaže od zastaralých modelov.“
„Je to jediná istota v živote človeka. A práve preto si myslím, že je to ten najúžasnejší vynález. Myslím si, že práve smrť môže byť jedna z výziev pre Apple. Práve vďaka smrti dokážeme vyrábať najlepšie veci, pretože sme si plne vedomí toho, že to je naša jediná priorita.“

034647-steve-jobs-obit-pic-2

*Zdroj: businessinsider.com

Dnes nejčtenější

.