Zavřít reklamu

Steve JobsUž dnes ráno ste sa mohli dočítať, ako sa páčil film Steve Jobs novinárskej legende Waltovi Mossbergovi, ktorý bol dlhoročným priateľom Steva a vravel, že film zachytával práve tie roky, ktoré ukazovali mladého, nerozvážneho, búrlivého Steva Jobsa, ktorého poznali jeho starí kolegovia a podriadení ale nie jeho nový kolektív po návrate do Applu. Aj to vysvetľuje, prečo sa film páči bývalým ľuďom Applu viac, než súčasníkom ako je Tim Cook, Jony Ive alebo jeho žena Laurene, ktorí mali možnosť poznať ho až po tom, ako v Jobsovom živote nastal zlom a zmenila sa jeho osobnosť k podstatne lepšiemu. Film tak potenciálne otvoril dvere pre pokračovanie, ktoré ukáže dobrú tvár Steva Jobsa, ale nič nie je jasné. Ak vás ale zaujímajú zaujímavosti z prípravy onoho filmu, potom tu máte možnosť dočítať sa nové informácie zo zákulisia. Na internet totiž unikla ďalšia časť e-mailovej komunikácie, ktorá prebiehala medzi manažérmi Sony Pictures a tvorcami filmu a spolu s ňou aj komentáre tvorcov filmu.

Amy Pascal, ktorá je spolupredsedníčkou predstavenstva Sony Pictures, už na samom začiatku vravela, že príprava filmu Steve Jobs bude mimoriadne náročná: “Pripútajte sa dvomi opaskami. Toto nebude len hrbolatá cesta,” napísala v jednom z e-mailov. Neskôr sa rozhodla, že s filmom nechce mať nič spoločné v momente, keď ju filmári žiadali o vyšší rozpočet, než aký chcelo Sony pôvodne na film minúť. Neskôr však toto rozhodnutie označila za veľkú chybu: “Čísla používame ako výhovorku pre vonkajší svet. Toto je druhýkrát v mojej kariére, čo som nechala svoje pocity a myslenie ovplyvniť situáciou v danom období. Spravila som viacero chýb, ale žiadna nebola taká, ako táto,” priznáva Amy svoju chybu.

steve-jobs-movie-image

Producent filmu, Scott Rudin, nebol dvakrát nadšený tým, ako sa spolupredsedkyňa zachovala voči filmu: “Zachovala ste sa strašne a bude trvať veľmi, veľmi dlhý čas, kým zabudnem na to, čo ste spravili s našim filmom a čím sme si museli vďaka Vám prejsť.” Naopak herec Michael Fassbender a režisér Danny Boyle boli optimistickí a verili, že film jedného dňa bude a bude dobrý. “Nechal som sa uniesť scenárom tak, že som ostal sám prekvapený. Čítal som ho a bolo to – Idem do toho. Rudin sa ma opýtal, či to myslím vážne a vedel som, že si zrejme myslí, že to nebude také ľahké. Ale povedal som, že to myslím najserióznejšie, ako len môžem,” spomína Danny Boyle. Herec v hlavnej roli, Michael Fassbender, si chcel spraviť dovolenku predtým, ako sa pustí do natáčania filmu, ale keď uvidel scenár, svoje plány rýchlo zmenil. Následne, keď sa dozvedel, že ho Rudin aj Boyle chcú v hlavnej roli, sa priznal, že nevie, či to zvládne, keďže nie je technicky zdatný: “Používam síce všetky Apple produkty, ale nevyznám sa do nich do detailu.” Scenár bol však dostatočne zaujímavý na to, aby herca presvedčil, že to nechce len skúsiť, ale vložiť do toho maximum. 

Sorkin mal však spočiatku pochybnosti o kvalite herca, ale následné pozretie si jeho filmov presvedčilo Sorkina o opaku: „V čase písania e-mailu som bol jediný, kto nepoznal Fassbenderovu prácu. Nevidel som 12 rokov otrokom. Nevidel som Nehanebných bastardov. Nevidel som Shame. Nevidel som X-Men. Skrátka sa mi podarilo vynechať každý jeden film s Michaelom Fassbenderom. Tak som nášmu kastingovému riaditeľovi, Francinemu Maislerovi, aby mi poslal všetky filmy. A akonáhle som si ich pozrel, pridal som sa k ostatným.“

O príprave filmu Steve Jobs by sa normálne mohol dať natáčať samostatný film. „Tim ani Laurene nám nepomáhali. Boli tu nejaké ťažké chvíle. Nechcem zachádzať do detailov,“ spomína Danny Boyle. „Prišla za nami; nechcela za žiadnu cenu, aby ten film vznikol. Ale my sme si stáli za svojim: Spravíme ho. Vieme, že zavolala jednému či dvom hercom,“ spomína jeden nemenovaný manažér zo Sony. Iný ho doplnil, že Laurene sa snažila lobbovať u každého veľkého vydavateľa, aby sa na filme nerobilo. Chcela ho jednoducho zničiť. Na druhú stranu si ale Sorkin myslí, že na filme nie je nič zlé. Dokonca Steve Jobs bol fanúšikom Sorkina: „Raz, po odvysielaní jednej epizódy The West Wing, mi zavolal, pretože sa mu táto epizóda veľmi páčila a povedal mi, nech si držím svoje kvality. Druhýkrát mi zavolal a chcel, aby som s ním navštívil Pixar, pretože dúfal, že pre nich napíšem scenár. Tretíkrát mi volal, keď potreboval pomoc s jeho príhovorom na Stanfordovej univerzite. Pomohol som mu, samozrejme zadarmo,“ spomína Aaron Sorkin.

Steve Jobs poster

*Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.