Zavřít reklamu

MacBook Air iconMacBook Air svými specifikacemi splňuje většinu požadavků, které požaduje student vysoké nebo střední školy a dokonce dokáže nabídnout i něco navíc oproti konkurenci, tudíž se studenty může stát velice oblíbený. Pokud jako student teprve zvažujete koupi MacBooku, pak určitě věnujte pozornost následujícím řádkům, které by vám v rozhodování měly pomoci. MacBook Air má totiž několik předností, které jsou výborné na denní cestování a celodenní používání. Na druhou stranu jsou tu i některá negativa, kvůli kterým v koupi jablečného notebooku od Applu stále zvažujete. Pojďme se tedy na všechny pozitiva i negativa podívat více podrobněji.

Hned na začátek bych rád potokl, že všechny mé uživatelské zkušenosti a poznatky se budou vztahovat především k MacBooku Air 13″ (2013) v základní verzi, tedy se 4GB RAM a 128GB SSD. MacBook jsem zakoupil v říjnu roku 2013 a používám ho jako student v podstatě každý den až do dnešního dne. Tedy uživatelská zkušenost v této oblasti je podle mého dostačující, abych mohl podle těchto kritérií notebook ohodnotit.

Úžasně lehký
Rozhodně jedna z nejlepších vlastností MacBooku Air je jeho lehkost. Verze s 13palcovou uhlopříčkou váží 1,35 kg a 11palcová verze dokonce pouhých 1,08 kg. Jedná se tak o extrémně lehký ultrabook, kterému sice dnes již najdete konkurenty, ale společně s výdrží, kterou Air nabízí, budete hledat opravdu těžce. Z osobní zkušenosti mohu říci, že mnohdy ani nepoznáte, že MacBook Air v batohu máte. Je to opravdu znatelný rozdíl oproti jiným notebooku, na který jste zvyklý. Proto se MacBook Air úžasně hodí na časté cestování autobusem či vlakem a chození po škole nebo přecházení mezi budovami.

Nabíječku nechte doma
To, co na MacBooku mám ze všeho nejraději je jeho suprová výdrž na jedno nabití. Ráno vyrážím do školy většinou okolo 7:00 a večer se vracím okolo 19:00, někdy dokonce až okolo 21:00. Nikdy se mi ještě nestalo, že by se mi počítač vybil, než dorazím domu a to samozřejmě nabíječku neberu sebou, aby se mi cestovalo co nejpohodlněji. Někdy dokonce ve městě, kde se nachází moje škola přespím a MacBook nemá problém vydržet i druhý náročný den bez nabíječky. Ssamozřejmě výdrž se odráží od toho, co na počítači chcete dělat. Já například nejsem náruživý hráč, který potřebuje hrát náročné hry i ve škole, tudíž můj MacBook vydrží déle. Ovšem párkrát jsem si tak 2 hodiny zahrál náročnější hru, při které se MacBook zapotil a i přesto jsem vydržel na baterii po celý zbytek dne.

MacBook Air vydrz

Nebojte se nového systému (Office a jiné tu jsou)
Počítače Apple mají již od základu nainstalovaný OS X. Jinak tomu není samozřejmě ani u MacBooku Air. Na systém si není těžké zvyknout, ale nějakou chvíli to potrvá. Čeho se však můžete před koupí obávat je absence vašich dosavadních porgramů z Windows. Jakožto student budete potřebovat především Office, jelikož vaši spolužáci (ale i učitelé) vám budou zasílat dokumenty vytvořené ve Wordu nebo prezentace z PowerPointu. Microsoft však pro Mac nabízí Office taky, tudíž i na OS X můžete mít svůj oblíbený Word, Excel a PowerPoint, jen upozorním, že je lehce odlišný, než verze pro Windows, to by se však mělo pravděpodobně změnit, jelikož Microsoft chce mít všechny své verze stejné. Co je však mnohem lepší, je kancelářský balík s názvem iWork, který nabízí Apple ke svým počítačům zdarma. Tento balík obsahuje Pages, Numbers a Keynote, tedy něco jako Word, Excel a PowerPoint. Pokud vám tedy někdo zašle dokument ve Wordu, můžete ho otevřít v Pages, upravovat ho a následně ho opět uložit jak dokument pro Word s příponou .docx, stejně tak samozřejmě i s novými dokumenty vytvořenými v Pages.

Trackpad, který budete milovat
Díky odlišnému systému získáte i několik funkcí navíc, které u konkurence nenaleznete. Tou, která rozhodně stojí za zmínku je možnost nastavit si různá gesta na Trackpadu MacBook. Trackpad je vylepšený touchpad, který nabízejí všechny notebooky, Apple ho však pojal poněkud lépe. Gesta si okamžitě zamilujete a dokonce zjistíte, že ovládání počítače pomocí touchpadu (Trackpadu) je možné po celý den a myš kolikrát necháte doma. Osobně jsem bez myši u svého starého notebooku nemohl být a ovládání touchpadem pro mě bylo zlo. U MacBooku je to však zcela jinak a myš jsem za celou dobu do školy vzal snad pětkrát.

Připravit. Pozor Hotovo.
Další výhodou, která úzce souvisí i s odlišným systémem je úžasná rychlost počítače. Ihned po otevření víka se počítač okamžitě probudí a je připraven na práci. Je to díky skvělému systému, který je navržen tak, aby hardware se softwarem úzce spolupracovaly a vytvořily tak maximální výkon. To je obrovská výhoda oproti konkurenci, jelikož Apple ví, na kterém stroji přesně jejich systém poběží. Na rychlosti se tedy podílí i SSD disk s úžasnou rychlostí a nejnovější generace procesoru od Intelu.

Elegance, kterou chcete ukázat
Apple umí dělat věci krásné a jinak tomu není ani u MacBooku Air. Dokonce si dovolím říci, že Air je jeden z nejpovedenějších prodůktů od jablečné společnosti vůbec. I po roce a půl mne vždy nadchne svými krásně tenkými hranami a čistým designem. Je to jednodušše notebook, za který se rozhodně nemusíte stydět, ba naopak se chcete pochlubit. Mladý student se většinou chce pochlubit něčím krásným, co mu ostatní mohou jen závidět a to s MacBookem rozhodně můžete. Pokud se posadíte na viditelné místo, tak získáte pohled mnoha lidí, především díky zářícímu logu na víku notebooku. Ovšem osobně dávám přednost klidu a tichosti u zapadlých stolů v zadních částech naší akademické knihovny, než mnoha obdivným pohledům mezi lidmi a ruchem, tudíž se s vámi o ten pocit nemohu 100% podělit.

MacBook Air

Hraní her
Nebudeme si nic nalhávat. Přibližně tak 80% studentů hraje hry a žádá tedy od svého notebooku patřičný výkon, aby si mohl uživat herní detaily co nejvíce. MacBook Air bohužel není žádný herní stroj, na kterém si můžete bezproblémově zahrát všechny hry. Osobně hry již příliš nehraji, ale zpočátku, když jsem si MacBook koupil, tak jsem byl samozřejmě zvědavý a pár si jich zahrál. Patřila mezi ně Mafia 2, Far Cry 3, World of Warcraft a několik dalších. Všechny nebyl problém rozchodit a hratelnost byla taky celkem slušná, což jsem od notebooku, který má pouze integrovanou grafickou kartu a úsporný procesor, popravdě nečekal. Samozřejmě ale, že se při tom MacBook trochu zapotil a byl znatlně slyšet větrák, který chladil jako o život a hliníkové tělo se rozpálilo, ale notebook to bez záseků zvládl. Pokud jste však náruživí hráči, tak MacBook Air pro vás pravděpodobně nebude to pravé. Pokud si však chcete zahrát jen občas nějakou méně náročnou hru, pak není problém a dokonce i pro OS X jich naleznete mnoho. Není tu však takový výběr jako pro Windows, a tak budete muset použít emulátor nebo si nainstalovat jako sekundární systém Windows.

Cena
Asi jediné a největší negativum pro studenty. MacBook Air nepatří mezi nejlevnější. Osobně si ovšem nemyslím, že by byl počítač od Applu předražený, ale jen jejich počítače začínají na vysoké částce, což je především z toho důvodu, aby si zákaznicí koupili produkty, se kterými budou opravdu spokojeni. Když se totiž podíváte na ultrabooky se stejnou výbavou, tak se dostanete na stejnou částku nebo dokonce vyšší. Jakožto student můžete použít studentskou slevu, která je nabízena studentům všech vysokých škol.Pokud jste tedy schopni si na notebook vydělat při studiu sami nebo vás na studiích podporují rodiče, tak bych v koupi neviděl problém a určitě mohu jen doporučit. Pokud ale máte celý rok pracně šetřit kapesné nebo drobné výdělky, pak je to jen na vás, zda nebudete později litovat. Ovšem já sám jsem si na jablečný počítač vydělával celé prázdniny a pak jsme v podstatě celý svůj výdělek utratil za MacBook Air, ale ani po roce a půl nelituji a do dnes si myslím, že to byla skvělá investice a mým dalším notebookem bude rozhodně MacBook.

MacBook Air FB

Dnes nejčtenější

.