Zavřít reklamu

ios-in-car-2iPhone predstavuje zrejme jednu z najväčších revolúcií 21. storočia a to nie tak preto, že je to dotykový telefón, ale skôr preto, ako zmenil svet. iPhone totiž zmenil celý význam mobilného telefónu a dnes doňho dávame oveľa väčšie množstvo súkromných informácií, než kedy predtým a aj preto sa čoraz väčšie množstvo hackerov sústredí na to, čo nosíme vo vreckách, než na to, čo máme na stoloch. Vo vreckách dnes totiž nosíme prakticky celú svoju identitu a v budúcnosti by mohli naše mobily dokonca vystriedať vodičské preukazy.

S takouto myšlienkou prišla spoločnosť MorphoTrust USA, ktorá v súčasnosti vedie diskusie s minimálne 20 štátmi USA o tom, že by štáty mohli poskytovať vodičské oprávnenia v digitálnej podobe, ktoré by boli uložené v iPhone alebo inom telefóne. Projekt, vďaka ktorému by sa počítačový kód stal ešte väčšou súčasťou nášho života, má ale vo svojej súčasnej podobe niekoľko nedostatkov. V prvom rade je treba domyslieť bezpečnostné opatrenia a zabezpečiť ochranu súkromia, keďže pri preukázaní iPhonu policajtovi by nemal mať prístup k citlivým údajom ako k SMS správam či e-mailom. Aplikácia by mala automaticky skryť všetky prichádzajúce upozornenia a tak policajt pri kontrole uvidí jednoducho to, čo má vidieť a nič viac.

Naskytla sa samozrejme možnosť, že by niekto spravil screenshot falošného preukazu a ten ukázal policajtovi, ale na to americká firma tiež myslela a  systém by mal byť pomerne závislý na gestách, čím by sa zabránilo tomu, že by niekto ukázal policajtovi screenshot. To by sa mohlo docieliť napríklad pomocou Parallax efektu, ktorý bol uvedený s iOS 7 a môže fungovať aj v niektorých aplikáciách, nielen na domovskej obrazovke. V tomto prípade by bola na Parallaxe závislá fotografia šoféra, ktorá by sa pohybovala. Policajti by vás mohli prvýkrát prekvapiť kontrolou iPhonu v štáte Iowa, ktorý ako prvý začal pracovať na projekte s frmou MorphoTrust. V budúcnosti sa však tieto údaje môžu dostať aj do ďalších štátov a to nielen v USA, ale s odstupom času by to mohla byť realita aj u nás. Otázkou ešte je, ako bude poriešená prípadná zmena iPhonu alebo obnova.

Iowa Digital Driver License
*Zdroj: WSJ

Dnes nejčtenější

.