Zavřít reklamu

Laurene Powell Jobsovej sa behom života Steva Jobsa nikdy nedostávalo toľko pozornosti ako dnes. New York Times zverejnil novú správu, podľa ktorej sa manželka zosnulého génia stala deviatou najbohatšou ženou sveta, s majetkom v hodnote približne 11,5 miliardy amerických dolárov. Laurene pritom vlastní významné množstvo akcii spoločností Apple a Disney, kde sa môže pýšiť titulom najväčšieho akcionára. Laurene sa však v súčasnosti dostáva viac uznávania ako vplyvnej filantropke.

Aj keď sa spočiatku môže zdať, že Laurene založila svoju nadáciu až po smrti manžela, pravda je taká, že svojej organizácii Emerson Collective sa venuje už približne desať rokov. Hlavným cieľom nadácie je investícia do vzdelávacieho systému, respektíve snaha finančne pomôcť študentom. V súčasnosti sa však venuje nadácii dvojnásobne viac ako pred udalosťou z konca roku 2011: „Rok sa z toho spamätávala, no smútila už päť rokov predtým. Jej život bol o rodine a Stevovi,“ tvrdí Larry Brilliant, prezident fondu Skoll Global Threats Fund, „Teraz sa z nej stáva mocná sila zo svetového hľadiska a toto je len začiatok.“

Powell Jobsová je známa taktiež pre organizáciu College Track, ktorú založila v roku 1997. Organizácia pomáha študentom z rodín s nízkym príjmom a imigrantom získať vysokoškolské vzdelanie. Program doteraz pomohol viac ako 1400 študentom a až 90 percent z nich sa dostalo na vysokú školu. Práve pomoc imigrantom spôsobila, že v spolupráci s režisérom Davisom Guggenheimom vytvorila 30-minútový dokument The Dream Is Now. Film mal premiéru 14. apríla / dubna 2013 a je dostupný úplne bezplatne na internete.

„Napriek prekážkam a niekedy búrlivým politickým procesom sme sa zaviazali pracovať v teréne, kde môžeme pomôcť vylepšiť znalosti ľudí alebo priniesť nové príležitosti, našu prácu nehodláme ukončiť,“ povedala pre New York Times Laurene Powell Jobs, „Motivujú ma príbehy študentov a ich rodín a ja sa nevzdávam preto, lebo sa nevzdávajú ani oni.“ Laurene je v tomto ohľade presným opakom Steva Jobsa. Ten si totiž mnohokrát vyslúžil kritiku za to, že odmietal prispievať do nadácií, na druhú stranu však niekoľkokrát urobil výnimku. Príkladom toho môže byť spolupráca Applu s nadáciou (RED), ale aj napríklad finančná pomoc Japonsku po ničivom zemetrasení v roku 2011 a niekoľko anonymných darov pre nemocnice.

laurene-jobs

*Zdroj: New York Times

Dnes nejčtenější

.