Zavřít reklamu

apple-akcieJim Cramer je muž, který se mimo jiné stal jedním z investorů, jenž své působení na trhu s akciemi datují do osmdesátých let minulého století. Nyní Jim Cramer vypracoval pro společnost Goldman Sachs zprávu, ve které radí, do jakých akcií investovat v případě, že chcete mít jejich hodnotu „zaručenu“ i po následujících 25 letech. Jedná se o akcie společností, které se na trhu drží již dlouhou dobu, ale také o akcie těch, kteří své startupy proměnili v akciové společnosti teprve před pár lety nebo dokonce měsíci. Pojďme se tedy podívat na to, do kterých společností radí Jim Cramer a tedy i Goldman Sachs investovat, abyste si za 25 let mohli užít své peníze, které se za tu dobu ještě zúročí.

Alibaba
O společnosti s pohádkovým názvem, kterou vybudoval zakladatel Yahoo! jste měli v poslední době možnost slyšet i na LsA a to ve spojitostí s kým jiným než s Applem. Pokud vás příběh společnosti, která je mostem mezi Čínou a USA zajímá, pak spěchejte do trafiky pro poslední vydání magazínu Forbes (Listopad 2014), ve kterém se o jejím příběhu dozvíte vše důležité. Alibaba ovládá drtivou většinu čínského internetového obchodu a její tržní hodnota dosahuje 250 miliard dolarů. Do Alibaby se podle Jima vyplatí investovat zejména díky finančnímu zabezpečení, které ji dokáže udržet nad vodou i v období, kdy se nemusí dařit tak, jako nyní.

Facebook
Společnost Facebook Marka Zuckerberga vstoupila na akciový trh teprve před dvěma lety a i když se krátce poté propadly a objevila se řada negativních informací o tom, že Mark v podstatě rozdal své akcie kamarádům a celebritám nebo například o tom, že jeden z hlavních členů týmu Facebooku krátce poté prodal akcie za 400 milionů dolarů, má podle Jima Cramera právě Facebook potenciál. Žádná jiná společnost na světě nebude v budoucnu dominovat tak jako Facebook v oblasti komunikace, zábavy a zpravodajství. Mike Murphy z Fast Money se dokonce domnívá, že Facebook bude první společností v USA, jejíž hodnota překročí bilion dolarů.

Facebook-Money-1

Google
Když si Jake z Dva a půl chlapa našel svoji 36 letou přítelkyni se třemi dětmi, zeptala se Ashtona, tedy Walden Schmidta, zda si myslí, že se business model Googlu udrží během následujících dvaceti let. Odpověď Ashtona byla jednoduchá a zároveň vše vypovídající: „Počkej, vygooglím ti to“. Google má dostatek financí z reklamy na to, aby se mohl pouštět do projektů, do kterých se jiná společnost na světě pouštět nemůže. Díky obrovským příjmům, které jsou stabilní a naopak každým rokem rostou, má Google možnost investovat do výzkumu v oblastech, ve kterých se není možné bez finančního zabezpečení prosadit. Google tak vyvíjí od auta, které vás bude samo vozit po městě, přes lék proti autismu až po týmy, které se zabývají tím, jak osídlit jiné planety. Pokud se Googlu podaří, aby mu některé z těchto projektů vyšli, pak se ze společnosti stane ještě mnohem větší gigant, než jakým je v současnosti.

Apple
Po odchodu Steva Jobse z vedení Applu se řada investorů začala obávat o budoucnost společnosti. Jejich obavy se však rychle zastavily a i když náš pohled fanoušků může být trochu zkreslený a stále se objevují věty o tom, že by vše bylo za Steva jinak, akcionáři se o svoji budoucnost obávat nemusí. Apple stále roste, zvyšuje tržby, zisky a vše, na co si jen můžeme vzpomenout. Apple navíc ani zdaleka nevyužil veškerý potenciál, který je ve společnosti ukotven. V příštím roce se sice dočkáme hodinek, ovšem stále ještě čekáme na televizor, herní konzole a podobné věci, které mohou rozšířit zisk nejhodnotnější společnosti na světě. Apple má navíc nespornou výhodu oproti většině společnostem světě.

Produkty, které Apple dělá jsou vždy vymyšleny tak, aby zapadaly nejen do ekosystému, ale zejména tak, aby je mohl Apple každý rok obnovovat a modernizovat. Apple má tak každým rokem nové generace zásadních iOS produktů a také svých OS X produktů. Díky tomu neustále motivuje uživatele k nákupu nových generací produktů, z čehož společnosti plyne nejen zisk, ale zároveň si tak také zavazuje své zákazníky, kteří jen velmi neradi přecházejí na jiné platformy a raději než přejít z iPhone 5s na Samsung Galaxy S5, přejdou na iPhone 6. Zapomínat pak nesmíme ani na finanční rezervu přesahující 140 miliard amerických dolarů, kterou Apple disponuje a která mu zajistí roky bezstarostného provozu společnosti i v situaci, kdy by nedokázala prodat ani jeden jediný produkt.

Tesla
Tesla je společností, která dokázala přiblížit vozy i těm, které nezajímá burácení pod kapotou a místo kroutícího momentu raději řeší za jízdy pracovní maily nebo se kochají krajinou. Tesla vyrábí vozy, které dokáží uspokojit velké množství zákazníků a navíc jezdí zdarma. Obrovský potenciál společnosti je dán i stále se zvětšujícím znepokojením nad situací nad oblastmi, které produkují největší zásoby ropy na světě. Neustálé konflikty zvyšující cenu za barel tak nahrávají alternativním možnostem a když už se podíváte nad alternativy, pak je Tesla jasnou volbou. Elon Musk má navíc řadu vlivných přátel a celá Tesla je sympatická nejen technologickým gigantům, kteří by ji nenechali padnout na kolena i za cenu finančních injekcí.

tesla-model-s-battery-swap-graphic-1371835003

Dnes nejčtenější

.