Zavřít reklamu

iMac with Retina 5K DisplayKdyž se podíváte na cenu iMacu s Retina 5K Displejem, zjistíte, že se jej vyplatí používat i jako pouhý displej, nikoli jako all-in počítač. Cena iMacu s Retina displejem je totiž 2499€ a jedná se o 5K displej, zatím co cena 4K displejů vyšší třídy je až 3000€ a to se bavíme skutečně pouze o samotných displejích, které mají navíc nižší rozlišení než iMac. Zajímavé je, že se Applu podařilo vyrobit skutečně velmi výkonný počítač s 5K displejem za cenu, která je pod 2500€, což je skutečně neuvěřitelné. Když si tak odmyslíme všechny počítačové části uvnitř, zjistíme, že by nový 5K Displej od Applu mohl stát stejný 999€, jako stojí v současné době 27″ Thunderbolt display.

Bohužel zatím co všechny předchozí iMacy skutečně umožňovaly zobrazovat obraz z externího zdroje a mohli jste je používat jako displej pro jiný počítač, nový Retina 5K iMac tuto funkci nemá. Nezbývá tedy, než čekat na Retina Thunderbolt Displej, ovšem jak se zdá, toho se hned tak nedočkáme. Aktuální DisplayPort 1.2 specifikace, kterou používá Thunderbolt 2 a je ve všech nových počítačích Mac, totiž nedokáže zvládnout potřebnou šířku pásma pro zobrazení 5K videa přes jediný kabel.

iMac with Retina 5K Display

V současné době není žádný Mac, včetně nového Mac Pro nebo Retina MacBook Pro, který by dokázal zobrazit 5K na externím displeji. Podpory pro zobrazení 5K na externím displeji se dočká až DisplayPort 1.3, ten však bude dostupný až na platformě Intel Skylake, která je nástupcem připravovaných procesorů Broadwell. Bohužel se však Intel Skylake dočkáme až v roce 2016 a to jen v případě, že vše dobře půjde. Z toho vyplývá, že se nového 5K displeje od Applu dočkáme až v roce 2016, což je skutečně dlouhá doba čekání.

Řešení tohoto problému však přináší již dnes například Dell, který obraz přenáší přes dva DisplayPort porty a k samotnému displeji vede dvojice kabelů. Ovšem ani tak se nejedná o ideální pásmo a Apple zřejmě tuto možnost, alespoň dle názorů odborníků v oblasti displejů vynechá a raději počká až na rok 2016, aby mohl přenášet obraz do 5K displeje přes jeden, jediný kabel tak jako je to v současné době.

iMac s Retina displejem

*Zdroj: marco.org

Dnes nejčtenější

.