Zavřít reklamu

I když se zraky valné většina světa upírají na prodeje nových iPhonů 8 a 8 Plus, nemělo by se zapomínat ani na starší modely. I ty totiž tvoří důležitou složku prodejů jablečné společnosti a tím pádem nejsou jejich prodeje nikomu volné. Naštěstí se jim však daří dobře. Podle výzkumu společnosti IHS Markit dokonce Apple žebříček prodejů v prvním pololetí svými modely opanoval.

Žebříček hovoří zcela jasně – jablečné iPhony prostě táhnou. Korunu pro nejprodávanější smartphone totiž získal iPhone 7, kterému na záda dýchal další jablečný telefon iPhone 7 Plus. Třetí příčku pak obsadil Samsung Galaxy Grand Prime Plus, což je “entry” model jihokorejského giganta. Na čtvrté místo se však vecpal další jablečný telefon, tentokrát iPhone 6s. Top 5 uzavřel Samsung Galaxy S8, který byl následován “pluskovým” modelem.

Lidé iPhony pořád milují

Je tedy jasně zřetelné, že zájem o iPhony celosvětově neupadá. Objektivně je však potřeba zmínit, že ačkoliv jsou “sedmičkové” iPhony na prvních dvou místech, jejich dodávky byly v porovnání s dodávkami iPhonu 6s a 6s Plus ve stejném období loňského roku o něco menší a podíl na trhu podle analytické společnosti o pár procent klesl.

Pořadím také zamíchalo pozdní představení Samsungu Galaxy S8, který si vede v prodejích velice dobře a kdyby byl vypuštěn zároveň s iPhonem 7, kartami by rozhodně zamíchal. Na druhou stranu však musíme říci, že s ohledem na neutuchající oblibu iPhonu 6s je krajně nepravděpodobné, že by jablečné telefony z trůnu sesadil. Daleko pravděpodobnější si jeví varianta, která ho pasuje o pár míst výše. Těžko však říci, jak by se celkově trh a konkurenční boj obou společností při spuštění ve stejném termínu zachoval.

Uvidíme, jak si velké společnosti v budoucnu povedou. V posledních měsících a letech začali čím dál více vystrkovat růžky i menší čínští výrobci, kteří svými smartphony se skvělým hardwarem za nízkou cenu pobláznili nejednoho zákazníka. Nechme se tedy překvapit, jestli nakonec nepřevezmou iniciativu trhu se smartphony oni.

iphone-7-camera-fotoaparat-fb

Dnes nejčtenější

.