Zavřít reklamu

WiFi Calling iconČasto v Čechách slýchávám větu, jak jsou naši operátoři strašní a jak jsou jejich služby drahé, nespolehlivé a nehorázné. Je pravda, že prostoru pro zlepšení je zde obrovská spousta. Co si ale také většina lidí podle mě myslí je to, že operátoři všude jinde po světě mají služby skvělé, levné a jak se neustále snaží si udržet zákazníka. Též jsem ještě nedávno byl toho názoru a upřímně jsem se těšil, jak až přijedu do USA, si zaplatím ty parádní služby a budu si užívat vysokorychlostních přenosů dat a dalších váhod. Realita je ale poněkud jiná.

U nás v Čechách vládne ta známá velká trojka O2, Vodafone a T-mobile. V poslední době se roztrhl pytel s virtuálními operátory, což přispělo k lehkému oživení trhu. Zde v USA je situace podobná. Trhu vládnou obrovské společnosti v podobě AT&T, Verizon, T-Mobile a Sprint. Pak tu jsou další operátoři, ale už poněkud menšího kalibru, jako metroPCS, Virgin Mobile nebo Cricket.

Já přijel do USA s tím, že si chci nechat svůj telefon a nechci se nikomu upisovat na dva roky. Pokud si budu chtít koupit nový telefon, raději si ho koupím za plnou cenu s tím, že zařízení bude hned moje a nikdo mě nebude omezovat například tím, že mi zakáže sdílet data či mi nahraje do telefonu X aplikací, které nepůjdou smazat. Tím jsem vyřadil Verizon, který jsem také nechtěl proto, že jsem o něm slyšel spoustu špatných věcí a několik lidí mi sdělilo, že s ním má hrozivé zkušenosti. Když jsem v USA studoval minulý rok, tak volba padla na AT&T. Chtěl jsem ale vyzkoušet něco jiného i proto, že jsem tenkrát nebyl moc spokojený, a proto jsem tedy zašel do T-Mobile. Samozřejmě už jsem si před tím vyhledal podrobné informace a tudíž jsem věděl, do čeho jdu.

mobile-carriers1

Situace je následující, můžete si tady pořídit jen opravdu drahé tarify. Ty vám tedy poskytnou opravdový luxus v podobě neomezených SMS, minut a dat (skoro). Kdo tohle ale v dnešní době potřebuje? Já si myslím, že nejsem úplně klasický uživatel, jelikož se ve světě technologií orientuju a tedy vím, že existují messengery a aplikace pro volání. Potřebuju tedy hodně dat, alespoň 1.5 GB, pár minut (řekněmě 100) a pár SMS (alespoň 100). Nepotřebuju neomezené volání a SMS. To tady ale prostě nemůžete sehnat. Operátoři samozřejmě ví, že dnešní doba je někde jinde než před pár lety. A proto vám prostě nedají na výběr.

T-Mobile má tedy v nabídce pár tarifů, které začínají na 45 dolarech + daň (v přepočtu 964 Kč + 100 Kč daň). To je u tohoto operátora ta nejnižší sazba, což mi prostě přijde nehorázné. Co ale jako uživatel můžu dělat? Za tuto cenu zákazník dostane neomezené SMS, volání a 2GB 4G LTE dat. Tento tarif se jmenuje “Simple Starter Plan” a asi tedy je určen pro ty průměrné uživatele. Další tarify poskytují neomezené volání a SMS, ale přidávají data. Můžete si tedy za 50 dolarů pořídit tarif, kde i data jsou neomezená, ale pouze ten první GB poskytuje 4G LTE rychlost, ostatní GB běži na 3G. Nejdražším tarifem je poté tarif „Unlimited“, který za 80 dolarů poskytuje neomezeně všechno, i 4G LTE data. Což o to, tyto tarify se mi za ty ceny i líbí, přece jenom neomezená data jsou parádní záležitostí, ale vadí mi, že těch tarifů je tak málo a začínají na opravdu drahých částkách. Já si nakonec vybral zmíněný tarif za 45 dolarů, ty 2 GB dat mi bohatě stačí.

Screen Shot 2014-09-22 at 2

U jiných operátorů to není jiné, všechny tarify prostě začínají okolo 50 dolarů a níž se nejde. Ano, je možné si pořídit tarif za 35, či 40 dolarů, ale tyto služby poskytují normálně okolo 500 MB, což je v dnešní době opravdu málo. Uživatel, který nechce nic podepisovat, nemá tedy moc velký výběr a nakonec ty velké částky musí zaplatit. Už si tedy opravdu nemyslím, že naši operátoři jsou tak hrozní. Alespoň dávají na výběr.

Na závěr ještě jedna zkušenost. Hned, jak jsem si zaplatil tarif u T-Mobile USA mi přišel od banky výpis, ve kterém stálo, že mi operátor tarif naúčtoval dvakrát. Musel jsem tedy jít do prodejny, kde asi po hodině diskutování uznali svou chybu a peníze mi vrátili. Můj tarif mi má také poskytovat LTE data. Po dvou týdnech jsem LTE ještě ani jednou nechytl, a to žiju v oblasti, která by měla být kompletně pokrytá. Vlastním telefon, který v sobě LTE čip má a na zdejších sítích by měl bez problému běžet. Nezbývá mi tedy nic jiného, než do prodejny znovu zajít a všechno řešit…

AndroidMarketShare

Dnes nejčtenější

.