Zavřít reklamu

e480075asharptv-450x402Ako sme písali už pred nejakým časom, Sharp nebol s „venovaním“ celej fabriky Applu príliš spokojný. Spoločnosť totiž musela kvôli požiadavkom Applu dedikovať celú továreň na to, aby sa v nej vyrábali displeje len pre použitie v iPhone, čo nie je zrovna niečo, čo by bolo pre spoločnosť ekonomicky výhodné. Najnovšie sa preto Sharp rozhodol podniknúť kroky a chce znížiť svoju závislosť na Apple tým, že chce od americkej spoločnosti kúpiť jej vybavenie z továrne Kameyama Plant No. 1, kde sa dnes vyrábajú iba displeje pre iPhone.

Spoločnosť by pritom chcela odkúpiť príslušenstvo za približne 293 miliónov amerických dolárov, ktoré už v roku 2012 zakúpil Apple. Ten v spomínanom roku vynaložil približne 1 miliardu dolárov na to, aby Sharp v spomínanej továrni prestal vyrábať TV panely a zameral sa výhradne na výrobu drobných displejov pre iPhone. Továreň je tak v podstate závislá na spoločnosti Apple, čo pre Sharp neznamená zrovna najlepšiu správu. Sharp tak chce diverzifikovať svoju bázu zákazníkov a chce tak začať vyrábať napríklad displeje pre konkurenčné značky alebo pre značky rozvíjajúce sa na čínskom trhu. Či by ale Sharp uzavrel dohodu so Samsungom, je diskutabilné. Samsung Display je totiž najväčším výrobcom displejov na mobilnom trhu a Samsung tak nemá dôvod, prečo by musel odkupovať displeje od ďalších výrobcov. Apple navyše od Sharpu požaduje, aby v žiadnom prípade nedodával displeje Samsungu, svojmu najväčšiemu konkurentovi.

Sharp sa momentálne v továrni sústredí na výrobu displejov pre iPhone 6, pričom na výrobu displejov pre budúcu generáciu iPhone sa sústredí 90% továrne a zvyšných 10% má na starosti výrobu displejov pre ostatné, staršie modely. Momentálne to ale pre Sharp predstavuje pozitívum, keďže spoločnosť teraz musí pracovať a nemusí čakať na to, až Apple oznámi, kedy treba zahájiť výrobu nových produktov. Práve takáto závislosť na Appli je pre mnohých jeho dodávateľov veľkým problémom, keďže dodávatelia sa musia riadiť produktovými cyklami americkej spoločnosti a v „období sucha“ majú problémy s príjmami. Obzvlášť veľkým problémom potom je, keď sa Apple rozhodne zmeniť dodávateľa, čo je vec, ktorú robí Apple pravidelne. V konečnom dôsledku sú tak spoločnosti spokojné, že môžu spolupracovať práve s Apple, ale musia si pre prípad núdze pripraviť zadné vrátka.

Sharp Kameyama Plant No. 1
*Zdroj: Nikkei

Dnes nejčtenější

.