Zavřít reklamu

Predstavte si, že si kúpite počítač za 3 000€ a nakoniec zistíte, že nefunguje tak, ako by mal. Presne to sa stalo užívateľom Macu Pro, ktorí si nainštalovali update OS X 10.9.3 v domnení, že zlepší spoluprácu systému so 4K displejmi. No aj keď je toto pravda, početní užívatelia sa začali sťažovať, že im po aktualizácii prestali správne fungovať dôležité aplikácie na tvorbu a úpravu videa, ku ktorým mimo iného patrí aj Adobe Premiere Pro a Blackmagic DaVinci Resolve, programy v hodnote niekoľkých stoviek euro.

Problém sa prejavuje tak, že Mac Pro nie je teraz schopný exportovať video bez toho, aby dochádzalo k problémom. Exportované videá obsahujú ružové a zelené pásy a aplikácie pre zmenu zamŕzajú a padajú. Problém teda podľa profesionálnych užívateľov mohol nastať v kóde, ktorý zabezpečuje komunikáciu systému s grafickými čipmi FirePro D700 a D500 od AMD, respektíve mohlo dôjsť k problémom s kompatibilitou OpenGL a OpenCL ovládačov u grafických kariet, ktoré sa v počítači nachádzajú. Iní pre zmenu ako vysvetlenie uvádzajú to, že OS X 10.9.3 navýšil maximálnu operačnú pamäť pre grafické čipy a diera v kóde podľa nich mohla spôsobiť, že zatiaľ čo užívatelia MacBook Air si teraz môžu vychutnať 1,5 GB grafickú pamäť, užívatelia Mac Pro nemôžu využívať svoj počítač na to, na čo si ho kúpili.

Na problém dnes neexistuje žiadne univerzálne riešenie, no užívatelia tvrdia, že export videa cez Adobe Premiere Pro funguje iba v takom prípade, že užívatelia zvolia možnosť softvérového renderovania obrazu. No aj to má svoje muchy a v konečnom dôsledku je softvérové renderovanie pomalšie, než hardvérové, čiže to, na ktoré je nový Mac Pro stavaný. Ďalším možným riešením je vrátenie sa na OS X 10.9.2 a čakanie na to, až Apple uvoľní opravenú verziu systému. Situáciu začali riešiť hneď tri zo štyroch spoločností, ktorých sa problém týka. Prvou je pochopiteľne Apple, čiže výrobca počítaču a operačného systému. Druhým výrobcom je Adobe, ktoré oznámilo, že skúma problém, kvôli ktorému nemožno plnohodnotne používať Adobe Premiere na Macu Pro s novým OS X. Blackmagic na správu zareagovalo tiež a zatiaľ jedinou spoločnosťou, ktorá sa k problému nevyjadrila, je výrobca grafických kariet AMD.

Dnes nejčtenější

.