Zavřít reklamu

Wall Street Journal přinesl rozsáhlý rozhovor se CEO společnosti Apple Timem Cookem, který se dotkl těch nejdůležitějších témat, které jen lze v současné době okolo společnosti Apple rozebírat. V rozhovoru se dozvíte jaký má Apple názor na Android, na to že Lenovo koupilo Motorolu, na vztah s investory a také na to, co si Tim Cook myslí o větším iPhone, o kterém se v poslední době tolik spekuluje.

Nejdříve se redaktor zeptal Tima Cooka na vztahy s investory, kteří se obávají toho, že Apple již nemůže růst. Tim Cook vysvětlil, že Apple v posledních letech zažíval bezprecedentní hyper-růst, během kterého zažil to, co žádná jiná společnost na světě. Takže když meziroční nárůst příjmů nebyl až tak velký jak to bylo, řekněme před čtyřmi roky, Cook věří že společnost stále roste a trajektorie je jasná, tedy vzestupná.

„Šli jsme z 64 miliard dolarů na více než 100 miliard dolarů a poté na 150 až 170 miliard dolarů. Jedná se o historická bezprecedentní čísla, která nemají obdoby. Nevím o žádné společnosti, která by měla růst na této úrovni. Když říkáte, že 14 miliard dolarů ve srovnání s 15 miliardami dolarů meziročně není růst, musíte to počítat v nějakém kontextu. Jasně, je to menší číslo a menší procento, ale je potřeba to vnímat v kontextu.“

V poslední době je mnoho pověstí o tom, že Apple uvede na trh nový iPhone, který nabídne větší displej. Tim Cook uvedl, že Apple není žádným způsobem proti myšlence na větší iPhone a uvedl, že větší displej je však často promítán do dalších faktorů zařízení, které mají za následek kompromisy. Kompromisy pak mají vliv na uživatelský zážitek z používání daného přístroje.

„Dokud tato technologie nebude připravena, nechceme překročit hranici. To neznamená, že to nebudeme nikdy dělat. Chceme však dát zákazníkům to, co je správné ve všech ohledech a nejen ve velikosti, ale také v ovládání, jasnosti displeje, kontrastu a ve spolehlivosti. Existuje mnoho různých parametrů, jak změřit displej a my se staráme o všechny z nich, protože víme, že displej je oknem softwaru“

Tim Cook dále dodal, že Apple nikdy neohrozí uživatelský komfort kvůli tomu, aby byl iPhone jen větším telefonem. Tim Cook již dříve uvedl, že hlavním problémem u větších zařízení je výdrž baterie. Velké telefony navíc často nedokáží zprostředkovat nejlepší zážitek ze software. Jednou z nejzajímavějších částí rozhovoru byla část, ve které se redaktor zeptal, zda Apple očekává, že bude mít na trhu se smartphony stejný podíl, jaký měl před mnoha lety na trhu s PC. Cookova odpověď byla na místě, i když kritici tvrdí, že mu chybí přehled, který měl Steve Jobs a do pozice vedoucího Applu se dostal náhodou. Mnoho lidí ale ve skutečnosti zapomíná na to, že Tim Cook strávil více než 12 let v IBM a později pracoval jako viceprezident v Compaq.

„Nevidím to tak. Existuje několik důvodů. Podíváte-li se zpět na bitvu Mac/Windows, v té době byl katalyzátorem díky kterému se odděloval Mac od Windows počet aplikací. Obrovský rozdíl v počtu aplikací pro Macintosh a Windows vedl k tomu, že v průběhu času vzrostla mezera mezi Windows a Mac natolik, že Mac začal ztrácet některé klíčové aplikace. Nyní máme více než milion aplikací pro iOS. Máme více než půl milionu aplikací optimalizovaných pro iPad. Je to půl milionu aplikací pro tablety ve srovnání se 1000 aplikacemi pro tablety s Androidem. To je jeden z důvodů, není to však jediný důvod, proč uživatelský zážitek na Android tabletek je tak mizerní, protože chybí aplikace optimalizované pro tablety s Androidem.“

Tim Cook také zdůraznil, že Android není univerzální OS tak, jak vnímáme Windows. A to zejména díky větvení operačního systému Android pro různé společnosti, které se snaží dodat své vlastní patentované nadstavby. Když už je řeč o Google, Tim Cook nebyl vůbec překvapen tím, že se Google zbavil Motoroly a vysvětluje to tím, že práce na software, hardwaru a službách je velice tvrdá práce. Cook nakonec rozhovoru dodal, že Apple pracuje na skutečně velké věci, tedy na něčem, co by mělo být opět revoluční.

iPhone_5s_dock

*Zdroj: blogs.wsj.com

Dnes nejčtenější

.