Zavřít reklamu

 Súčasný stav na trhu s počítačmi má už dlhšiu dobu klesavý charakter. Dostávame sa do post-PC éry a klasické počítače, ako ich dnes poznáme, začínajú byť nahradzované inými druhmi zariadení. V súčasnosti nám plne postačuje pri práci s internetom smartfón či tablet a postupne sa tak bude diať so všetkými sférami, ktoré boli kedysi neodmysliteľnou súčasťou počítačov. V súčasnosti sú najväčším hitom tablety, chytré telefóny alebo rôzne hybridné zariadenia.

Každý výrobca sa s touto nie príliš lichotivou situáciou snaží vyrovnať po svojom. Spoločnosti hľadajú možnosti, ako znovu zatraktívniť počítače, no zatiaľ je to bez úspechu. Americká spoločnosť HP dokonca prešla na plán, v ktorom dávajú do svojich nových počítačov opäť operačný systém Windows 7.

Ako sa však ukázalo, japonská spoločnosť Sony sa rozhodla danú situáciu vyriešiť úplne iným štýlom. Pôvodne to vyzeralo, že táto firma rokuje so spoločnosťou Lenovo o lukratívnom kontrakte a spoločných projektoch. Avšak v týchto dňoch sa situácia dramaticky obrátila a Sony sa pravdepodobne chystá zbaviť sféry počítačov a tak aj ikonickej značky VAIO.

Spoločnosť pomocou oficiálnej tlačovej správy totiž oznámila, že uzatvorila memorandum o porozumení s partnerskou spoločnosťou JIP (Japan Industrial Partners). Tento investičný fond by na základe dohody mal získať všetky práva Sony na počítačovú sféru vrátane značky VAIO. Po tomto kroku by mala vzniknúť úplne nová spoločnosť, ktorá by zastrešovala pôvodné plány značky Sony. V praxi by to znamenalo, že by sme si už nekúpili notebook od Sony ale od nejakej novo vzniknutej firmy. Tieto notebooky by však boli technicky zhodné s notebookmi, ktoré Sony plánovalo vydať v najbližších rokoch.

vaio-for-blue-sony-laptop-nature-pin-best-photo-on-pinterest-1299375

Finančné podmienky tejto dohody však zatiaľ neboli zverejnené, no rozhodne sa nebude jednať o malú čiastku. Obe spoločnosti by sa na finančnej zmluve mali dohodnúť do konca marca tohto roku. Zároveň sa však predpokladá, že celá transakcia týkajúca sa predaja značky VAIO a sféry počítačov by mala byť dokončená 1.6.2014.

Podľa doposiaľ zistených informácií by sa novovzniknutá spoločnosť mala spočiatku zamerať hlavne na domáci trh a na podnikateľskú sféru. Zo Sony by tiež do tejto spoločnosti malo prejsť 250-300 inžinierov zodpovedných hlavne za vývoj a plánovanie. Taktiež by japonská spoločnosť mala poskytnúť vstupný kapitál vo výške 5% do tejto novej firmy aby bol zabezpečený jej plynulý rozbeh.

Sony sa k tomu kroku rozhodla hlavne z dôvodu nedostačujúceho predaju počítačov. Po novom by tak táto spoločnosť mala venovať vyššie úsilie na zdokonalenie a vývoj svojich tabletov, ktoré by mali zastúpiť aj finančné výsledky sféry počítačov. Na informáciu upozornil server The Verge.

5138a3df5302f

Dnes nejčtenější

.