Zavřít reklamu

Mobilní fotografie zaznamenala od svého úplného počátku opravdu významný pokrok. Během deseti let ušly fotoaparáty ve smarthphonech skutečně dlouhou cestu a výsledky používání zejména těch kvalitnějších značek si skoro v ničem nezadají s fotografiemi ze zrcadlovek. Mysleli jste si, že vše už bylo vymyšleno a dál už to nejde?

Sony představuje nový typ fotografického senzoru se schopností natočit 1000 fps full HD video. V praxi to znamená srování se záběry, které mohou být zpomaleny až 64x. Znamená to také vyřešení nejhoršího problému, spojeného s natáčením videa na smartphone.

Fotoaparáty u smartphonů postrádají mechanickou závěrku. Díky tomu dochází často k vytváření takzvaného „Jello efektu“, a to zejména při vyšší rychlosti natáčení, nebo při natáčení příliš rychle se pohybujících objektů – natáčený objekt se na záběrech „roztřese“.

Díky nové vrstvě DRAM tento problém u nejnovějšího fotografického senzoru od společnosti Sony zcela odpadá. Nový senzor, který má být použit u příštích smartphonů, má DRAM přímo v čidle fotoaparátu.

The-new-architecture-adds-a-DRAM-layer-between-the-pixels-and-the-circutry-640x292

To umožňuje mnohem rychlejší a lepší zpracovávání a vyrovnávání, tím pádem i rychlejší frekvenci snímků a značnou redukci Jello efektu, jak se můžete přesvědčit na těchto fotografiích – na obrázku vlevo je při 1/30 Jello efekt velmi patrný:

Jello efect

Společnost Sony na svých stránkách zveřejnila technické specifikace:

Sony Sensor Specs

Sony rovněž zveřejnila ukázkové video se slow motion záznamem:

O ceně ani datu vydání senzoru nemáme zatím žádné informace, můžeme ale doufat v jeho zařazení do připravovaného iPhonu 8 nebo Samsungu Galaxy S10.

iPhone

Zdroj: BGR.com, Extremetech, Sony

Dnes nejčtenější

.