Zavřít reklamu

Apple získal patent, jehož přihlášku podal už v roce 2007, tedy ve stejném roce ve kterém světlo světa spatřil první iPhone. Patent umožňuje, aby iOS upravil své uživatelské rozhraní v závislosti na tom, když detekuje pohyb zařízení. Ve výsledku tento patent znamená, že v momentě kdy iPhone detekuje pohyb, automaticky zvětší některé prvky na obrazovce, jako jsou například tlačítka pro přepínání skladby nebo jednotlivé položky v telefonním seznamu.

Druhou možností, kterou patent popisuje je efekt podobný Paralaxu z iOS 7, ten však funguje podobně jako například gyroskop u lodí a snaží se pohybovat s ikonami tak, aby byl eliminován pohyb a otřesy samotného zařízení. Pohyb přitom detekuje gyroskop, proximity senzor, akcelometr a digitální kompas tak, aby dokázalo iOS rozpoznat úhel, pod kterým se nachází displej telefonu a podle toho přizpůsobí pohyb jednotlivých prvků uživatelského rozhraní tak, aby se zamezilo chybným stiskům displeje.

Je pravděpodobné, že se patentu již nikdy nedočkáme v praxi, vzhledem k tomu, že si přihlášku Apple podal již před sedmi lety a doposud jej nevyužil. Je však zajímavé, na co všechno Apple při tvorbě prvního iPhone myslel a snažil se uživatelům co nejvíce ulehčit život. Vzhledem k tomu, že gyroskop a digitální kompas první iPhone neobsahoval, je jasně vidět jak dopředu již Apple počítal se zavedením těchto čidel do budoucích modelů iPhone.

patent

 

*Zdroj: Appleinsider.com

Dnes nejčtenější

.