Zavřít reklamu

Niekto prezentuje inteligentné hodinky, niekto prezentuje inteligentné okuliare a Microsoft pre zmenu prezentuje inteligentnú podprsenku. Spoločnosť z Redmondu vo svojich laboratóriách vyvíja inteligentnú verziu tohto spodného prádla, vďaka čomu dáva pojmu „osobná elektronika“ absolútne iný rozmer. Stále však treba brať do úvahy, že sa tento produkt nemusí dostať do výroby, na druhú stranu vďaka nemu môžeme mať prehľad o tom, čo môže Microsoft predstaviť po tabletoch Surface a Xbox One.

Cieľom výskumnej divízie Microsoftu bolo vyvinúť produkt, ktorý by dokázal snímať aktivitu ľudského srdca bez toho, aby bolo potrebné mať prístroj na očiach. Prototyp podprsenky obsahuje dva vstavané snímače, pričom sa jedná o elektrokardiogram (EKG) a senzor elektrodermálnej aktivity (EDA). Okrem nich je táto časť oblečenia obohatená o možnosť rozšírenia ďalšími senzormi, v súvislosti s čím sa spomína aj akcelerometer a gyroskop. Sústava snímačov by podľa Microsoftu mohla sledovať aktivitu ľudského tela, respektíve jeho pokožky a dokázala by určiť, či nemá človek hlad zapríčinený stresom. Práve takémuto hladu by mala inteligentná podprsenka zabrániť, keďže by okamžite vyslala notifikáciu na mobil a upozornila užívateľku na to, čo zapríčinilo náhly hlad.

Dôvod, prečo sa Microsoft rozhodol testovať práve podprsenku, je veľmi malá vzdialenosť od srdca. Ženy, ktoré sa zúčastnili testovania, však s prototypom neboli veľmi spokojné. Okrem toho, že bolo nutné testovať produkt po 6 hodín behom štyroch dní, sa prototyp pomerne rýchlo vybíjal. Podprsenku bolo potrebné dobíjať každé 3-4 hodiny, čo by v praktickom živote nepredstavovalo veľmi prívetivé riešenie. Rovnako nebola úspešná ani verzia pre mužov. Mužská verzia inteligentného spodného prádla sa totiž nachádza omnoho ďalej od srdca a v konečnom dôsledku by produkt nedokázal fungovať správne. Zatiaľ čo inteligentné zariadenie od Microsoftu ostáva iba v štádiu testovania, ostatné spoločnosti s výrobou inteligentných doplnkov oblečenia nemajú problém. Stačí sa pozrieť napríklad na okuliare Google Glass alebo na hodinky Samsung Galaxy Gear, ktoré sa už začiatkom budúceho roku dočkajú hardvérovej aktualizácie.

_71499723_71497174
*Zdroj: BBC

Dnes nejčtenější

.