Zavřít reklamu

Pár týždňov po tom, ako sa Microsoft rozhodol vydať oficiálnu aplikáciu Office Mobile pre predplatiteľov služby Office 365, sa Microsoft rozhodol vydať aj veľmi významnú aktualizáciu známej aplikácie na tvorbu obsiahlych poznámok, OneNote. Softvér, ktorý je dostupný pre všetkých používateľov Office a pre používateľov Windows 8 dostupný zadarmo na Windows Store, je odteraz mimo iného dostupný aj na slovenskom App Store a to rovno v dvoch verziách. Jedna je určená pre iPhone a iPad, druhá pre iPad.

Pokiaľ patríte medzi používateľov tejto aplikácie alebo jednoducho túžite mať na svojom zariadení takmer plnohodnotnú verziu softvéru zo sady Microsoft Office, určite si OneNote stiahnite. Obe aplikácie sú dnes dostupné na App Store bezplatne, podľa Microsoftu sa ale jedná iba o dočasnú ponuku. Hneď na úvod je dobré povedať si, čo tieto aplikácie vyžadujú. Predovšetkým sa teda jedná o verziu operačného systému. Microsoft sa rozhodol vymedziť svoj softvér iba pre používateľov aktuálnych zariadení a tak si OneNote 2.0 „užijú“ len používatelia zariadení so systémom iOS 6.1 alebo novším. Táto podmienka platí nielen pre iPhone, ale aj pre iPad. Pokiaľ ide o voľné miesto, OneNote vyžaduje od vášho zariadenia takmer dvojnásobne väčšie množstvo priestoru, čo na iPade predstavuje 493MB.

onenote-phone

OneNote pre iPad

Už na úvod vás zrejme zaujme, že Microsoft dáva veľký dôraz na cloud. OneNote je veľmi úzko prepojený s úložiskom SkyDrive a preto sa netreba čudovať, že už pri prvom spustení aplikácia vyžaduje prihlásenie sa k Microsoft Account. Toto prihlásenie je však len jednorázovou záležitosťou a slúži k tomu, aby si váš iPad mohol stiahnuť dokumenty, ktoré máte uložené na úložisku SkyDrive. Po tomto kroku jednoznačne poteší skutočnosť, že prostredie aplikácie pre iPad je takmer identické s prostredím na počítači a teda sa stretneme s mierne modifikovanou verziou rozhrania Ribbon UI. Čo však používateľa jednoznačne zarazí, je nemožnosť vytvoriť nové zošity. Pokiaľ si chce používateľ vytvoriť nový zošit, nezostáva mu nič iné, ako spustiť oficiálny web služby SkyDrive či balík Office na počítači a vytvoriť nový zošit priamo v ňom. V tomto prípade môžeme povedať, že takmer plnohodnotná verzia slúži iba na úpravu existujúcich dokumentov. Jednoznačne však treba oceniť, že je OneNote možné používať aj offline. A na čo sa môžeme tešiť? Pokiaľ používate iPad, určite oceníte pomerne prehľadné prostredie. Nástroje na úpravu sú rozdelené do troch sekcií, Domov, Vložiť a Zobraziť.

Photo 1.7.2013 20 54 02

V prvej ponuke sa stretneme s veľmi obsiahlou ponukou písem. Microsoft myslí na všetko a rozhodol sa okrem štandardných písem v iOS ponúknuť aj písma, ktoré sú kompatibilné so sadou Office. V konečnom dôsledku teda vo verzii 2.0 nájdeme až 95 rôznych písem, pričom viac ako polovicu z nich tvoria tie, ktoré sú súčasťou iOS a tým pádom aj programov Pages, Numbers a Keynote. Novinkou je tiež možnosť zvýrazniť dôležité časti textu, a to jak s prednastavenými farbami, tak aj s farbou, ktorú si sami navrhnete. V ponuke Vložiť sa pre zmenu stretneme s možnosťou vloženia tabuľky, obrázku, snímku z fotoaparátu, dátumom či dokonca pribúda aj možnosť vložiť hypertextový odkaz. Možnosť tvoriť grafy ostáva aj naďalej exkluzivitou pre používateľov na počítači. Tá najväčšia a najpozoruhodnejšia inovácia však na nás čaká v ponuke Zobraziť. Tretia ponuka nielen, že ponúkne nastavenia zobrazenia, ale v neposlednom rade prináša aj možnosť kontrolovať pravopis vášho dokumentu. Prvýkrát v histórii kancelárskeho softvéru pre iOS sa stretávame s možnosťou kontroly pravopisu, s vecou, ktorú Apple behom takmer troch rokov nebol schopný pridať do svojich programov. Ale aj napriek tomu si používateľ môže všimnúť, že Microsoft vykonal iba polovičnú prácu a zvyšok nechal na používateľoch. Mnohokrát sa stretneme s podčiarknutím textu, ktorý je gramaticky správny, „naučiť“ nové slovíčka môžete OneNote tak, že zvýrazníte dané slovo a klepnete na tlačítko Naučiť, vďaka čomu ho už v budúcnosti nebude označovať ako chybné.

Photo 1.7.2013 20 58 18

OneNote pre iPhone a iPod touch

Pretože je iPhone zariadením s ďaleko menším displejom ako iPad, je len veľmi nepravdepodobné, že by mala aplikácia OneNote pre iPhone plnohodnotné rozhranie Ribbon UI a rovnaké funkcie ako ostatné verzie. Tento rozdiel je samozrejme očakávaný a už po spustení aplikácie a jej nastavením sa stretneme s programom, ktorého prostredie sa veľmi značne odlišuje nielen od OneNote pre iPad, ale aj od sady Office Mobile. Z toho usudzujem, že na aplikácii pracoval pravdepodobne iný grafický tím. OneNote pre iPhone ponúka možnosť rýchlo vytvoriť poznámky po stlačení tlačítka „+“ v strede spodnej lišty a ako zistíte, jedná sa skutočne o veľmi jednoduché a veľmi oklieštené možnosti editovania. Napriek tomu tu nájdeme možnosť vložiť obrázok, posunúť odsek, vytvoriť zoznam či zmeniť vzhľad používaného písma.

Photo 1.7.2013 21 20 31

Dnes nejčtenější

.