Zavřít reklamu

Steve Jobs nemal rád Android a my to vieme. A vedia to aj všetci ostatní. Práve boj medzi Google a Apple donútil Freda Vogelsteina k tomu, aby napísal a vydal svoju novú knihu Dogfight: How Apple and Google Went To War And Started a Revolution. Nová kniha je dostupná v ponuke Amazonu za $12,99 pre Kindle alebo $19,45 vo viazanej podobe. 273-stranová kniha popisuje zaujímavé momenty z diania, ktoré sa už niekoľko rokov odohráva medzi dvoma technologickými gigantmi zo Silicon Valley.

Nenávisť Steva Jobsa nebola mierená len voči konkurenčnému systému, ale najmä proti jeho zakladateľovi, Andymu Rubinovi. Jobs už vtedy o Rubinovi vyhlásil, že je „veľká, arogantná k***a“. Prvou iskrou, ktorá zapríčinila neskoršiu vojnu medzi dvoma firmami, bolo predstavenie telefónu Apple iPhone. Google síce v tom čase vyvíjal svoj mobilný systém, netušil však, že jeho konkurencia bude taká silná. Andy Rubin sa v tom čase nachádzal v taxíku v Las Vegas a sledoval prezentáciu. Dokonca požiadal taxikára aby zastavil, aby mohol sledovať celý event.

Apple-Google

Google mal vypustiť prvú verziu svojho systému už ku koncu roku 2007, lenže softvér bol v porovnaní s iPhone veľmi nedokonalý, a tak bol celý projekt odložený. „Vytvorili sme niečo z deväťdesiatych rokov,“  spomína jeden z prvých programátorov systému. Google tak neskôr vytvoril operačný systém, ktorý sa objavil v HTC G1, pričom sa tento systém už viac vyrovnával iPhone OS. Keď to však zbadal Jobs, okamžite ho prepadla zúrivosť: „Všetko je to sk***ená krádež našej práce.“ Jobs až do toho momentu veril zakladateľom Googlu a jeho CEO. Veril, že ich projekt neohrozí iPhone, aj keď s ním o ňom pravidelne komunikovali a ustavične mu vraveli, že Android bude iný ako iPhone. Už krátko po tomto odhalení sa konalo stretnutie medzi Stevom Jobsom, Scottom Forstallom, Larrym Pageom, Alanom Eustaceom a Andym Rubinom. Toto stretnutie bolo podľa spomienok veľmi zlé a konfrontačné. Jobs totiž verbálne zaútočil na Rubina a kritizoval na ňom prakticky všetko: „Jobs povedal, že sa Andy snažil byť ako on, vyzerať ako on, mať rovnaký účes, rovnaké okuliare a rovnaký štýl.“

Toto stretnutie zapríčinilo, že Google nepoužil multi-touch gestá ako pinch-to-zoom a dokonca bol nútený zmeniť spôsob odblokovania telefónu. Nielen, že Jobs vyhlásil, ktoré funkcie Google nesmie používať, ale dokonca mu povedal, ako ich musí odstrániť z Androidu. Google samozrejme neskôr gestá a ďalšie prvky vrátil späť do Androidu, vďaka čomu si od Applu vyslúžil niekoľko žalôb.

kniha-1
*Zdroj: BusinessInsider

Dnes nejčtenější

.