Zavřít reklamu

Poznáte vo vašom okolí aspoň jedného človeka, ktorý vlastní onu čiernu krabičku Apple TV? Ak nie, tak potom sme na jednej lodi. Napriek tomuto zaujímavému faktu ale najnovšia štúdia spoločnosti Frost & Sullivan odhalila, že práve nenápadná 10-centimetrová krabička od Apple je tým najpoužívanejším streamovacím zariadením na celom svete. Nemusíte sa ma pýtať, či ma tento výsledok šokoval – môžem totiž prehlásiť, že ma tento fakt veľmi šokoval.

Ako preukázala samotná štúdia, až 56,1% všetkých zariadení v tomto odvetví predstavujú práve Apple TV. Prečo sa set-top box teší tak veľkej obľube? Odpoveď znie: AirPlay. Za všetko totiž môže schopnosť streamovať obraz a dáta z vášho iPhone a iPadu a následne ho prenášať na obrazovku vášho HD televízoru. Streamovanie obrazu cez WiFi rozhodne uľahčí život, a urýchli celý proces presunutia obrazu. Ako tvrdí analytik Dan Rayburn, „podpora AirPlay bola do zariadenia umiestnená strategicky, čím došlo k urýchleniu predaja Apple TV. Funkcia je až tak silná, že sa stala základným dôvodom pre kúpu set-top boxu.“

A práve preto chce Apple svoju krabičku posunúť ďalej. Vďaka tomu, že úmyselne spôsobil nárast jej predaja, dnes môže úspešne rokovať s distribútormi a operátormi o tom, že ponúknu živé vysielanie a on-demand služby pre všetkých predplatiteľov. Plán premyslený do najmenších detailov? Bola práve toto posledná vízia Steva Jobsa? Nech už je pravda akákoľvek, Apple TV sa v budúcnosti môže tešiť ešte väčšej popularite. Najbližší konkurent sa so svojim predajmi nachádza skutočne veľmi ďaleko.

Jedná sa pritom o set-top box Roku, ktorého celosvetové predaje predstavujú 21,5% všetkých tržieb. Nakoniec sa objavuje séria ďalších zariadení od ostatných výrobcov, ktorí dokopy tvoria 15,9% všetkých tržieb. Posledné miesto v tabuľke si vyslúžil TiVo od rovnomennej spoločnosti. O ohromných číslach v predajoch sa však nedá hovoriť. Podiel Apple TV, ktorý predstavuje viac ako 56% všetkých tržieb, v skutočnosti symbolizuje 13 miliónov predaných zariadení. V prípade Roku sa jedná o viac ako 5 miliónov zariadení. Netreba však zabúdať ani na herné konzole, avšak tie sú samostatnou kategóriou, vzhľadom k svojej multifunkčnosti.

screen-shot-2013-07-14-at-7-03-17-pm
*Zdroj: GigaOM

Dnes nejčtenější

.