Zavřít reklamu

V souvislosti s iPhone 5S se hovoří o takzvaném duálním blesku, co by to ovšem mělo být? Pobavil jsem se o duálním blesku s kamarádem, kterému patří společnost Foxon.sk a pár fotografií a filmů má již za sebou. Duální blesk by mohl Apple použít v zásadě ke třem věcem, z čehož jedna je sice taktéž reálná, ovšem méně pravděpodobná. Navíc díky software který iPhone obsahuje, je možné že Apple dokáže využít duální blesk hned na všechny tři možnosti.

Společnost Olympus již dávno začala u některých svých fotoaparátů používat duální blesk, který fungoval na jednoduchém principu. Zatím co oranžová nebo v případě iPhone 5S se mluví o žluté barvě, nasvítila objekt, mohl fotoaparát na daný objekt zaostřit při automatickém ostření i v případě, kdy byl daný objekt v naprosté tmě. To samozřejmě funguje jen na bližší předměty, například pokud fotografujeme tvář člověka který stojí metr až dva metry od nás, dokáže žluté světlo nejprve nasvítit bod na daném objektu, na který následně zaostří fotoaparát. Standardní bílý blesk se pak postará o standardní záblesk.

Druhou možností je nechat oranžové nebo žluté světlo zablesknout, případně svítit i během samotného focení. V tom případě by měla fotografie takříkajíc sladší nádech a její barvy by byly na oko líbivější, zejména pak na malém displeji mobilního telefonu nebo iPadu. O realističnosti barev by sice již nemohla být řeč, ovšem například takový Instagram nám se svými 130 miliony uživatelů jasně dokázal, že o realističnost barev při fotografování mobilním telefonem vůbec nejde. Naopak chtějí lidé líbivé fotografie, které budou na první pohled vypadat tak, že zaujmou většinu běžných uživatelů.

Třetí možnost, která sice vypadá trošku jak oz říše snů, je skutečně reálná a lze ji využít nejen v teoretické rovině, ale také prakticky. Dvojice blesků totiž dokáže nasvítit objekt s různým stínem a software se speciálním algoritmem následně dokáže vytvořit z fotografie 3D záběr. Na vytvoření 3D fotografie totiž není potřeba vždy mít dvě čočky, pokud máte skutečně šikovný algoritmus a duální blesk, lze 3D efekt vytvořit i v případě, kdy použijete pouze jednu čočku. Další poslední možností je pak použití dvojice blesků na zesílení stávajícího blesku. Podle fyzikálních zákonů dokáže duální blesk, který bude obsahovat dvojici stejných LED diod nasvítit objekt 1,4x vzdálenější, než který dokáže nasvítit pouze jedna dioda. V tom případě je však nutné mít dvě stejné diody se stejnou barvou.

iPhone 5s Render

Dnes nejčtenější

.