Zavřít reklamu

MacBook Air byl revoluční již v době kdy jej Apple představil, nyní se však i po letech co jej známe stal opět revolučním. Hlavní novinkou kterou u letošního modelu Apple představil totiž není ani delší výdrž baterie, ani duální mikrofon nebo procesor Haswell. Skutečnou revoluci musíme hledat u SSD disku který novinka získala. Pokud se totiž podíváme na vývoj rychlostí paměti v Macbook Air procházel počítač až doposud vždy spíše evoluční změnou, tentokrát se však dočkal skutečné revoluce. Pokud se podíváme na novou generaci takzvaných unibody MacBook Air setkali jsme se doposud se čtyřmi stroji.

  • MacBook Air 2010 – zápis:157MB/s  , čtení: 188MB/s
  • MacBook Air 2011 – zápis: 152MB/s, čtení: 145MB/s
  • MacBook Air 2012 – zápis: 364MB/s, čtení: 461MB/s
  • MacBook Air 2013 – zápis: 794MB/s, čtení 764MB/s

Jak sami vidíte, zatím co u prvních tří generací uniboody MacBook Air se setkáváme přiměřenou rychlostí, nová generace nabízí skutečný skok kupředu a to nejen v rámci řady počítačů MacBook Air, ale v rámci SSD pamětí celkově. Běžná rychlost dnes dostupných nejrychlejších pamětí je maximálně 560 MB/s a to jak při zápisu, tak i při čtení. Pokud se chcete podívat trochu výše máte samozřejmě možnost, ovšem váš výběr bude nejen značně omezený, ale také se patřičně prodraží. Pokud totiž chcete překročit rychlost pod 600MB/ s, musíte ji překročit rovnou trojnásobně a dostat se až k řadě Intel SSD 910, která nabízí rychlost čtení neuvěřitelných 2000MB/s a zápis o rychlosti 1500MB/s. Zde však počítejte s cenou 45 000Kč za 400GB disk. Naprostá většina výrobců zkrátka nic mezi nenabízí.

Applu se však podařil skutečně povedený kousek a to když nabídl disk s rychlostí téměř 800MB/s dokonce u svého nejlevnějšího modelu MacBook Air se startovací cenou 25 999Kč. MacBook Air má podle testů totiž skutečně disk s rychlostí čtení až 794MB/s a zápisem dosahujícím rychlost až 764MB/s. To vše navíc v reálných podmínkách, nikoli pouze na papíře.

overview_gallery_design

První co mě při zjištění rychlostí napadlo, bylo že se koupě izraelské společnosti Anobit vyplatila a začala přinášet své ovoce. Když však iFixit rozebral první letošní MacBook Air, zjistili jsme že na paměti není logo jiné společnosti než Samsungu. MacBook Air se 128GB SSD diskem nabízí konkrétně uložiště skládající se z 8 paměťových modulů Samsung K9LDGY8SYC-XCK0 s kapacitou 16GB. Dokonce i samotný řadič starající se o propojení jednotlivých modulů v jeden celek a dále pak ke zbytku počítače pochází od Samsungu. Apple sice přešel z připojení typu SATA na PCIe, ovšem vlastní paměti zatím nepoužil a za rychlost letošního MacBook Air co se disku týče vděčíme skutečně Samsungu.

Osobně si navíc myslím že právě rychlost flash paměti je u MacBook Air rozhodujícím faktorem který pro naprosto drtivou většinu uživatelů ovlivňuje celkovou rychlost práce s počítačem. MacBook Air je totiž strojem na kterém drtivá většina uživatelů neprovádí žádné výpočty ale rozhodující pro jejich dojem z počítače je počet poskočení ikony aplikace v Docku do doby než se aplikace spustí.

MICYMLCxBZHq3lVM

*Zdroj měření rychlosti SSD disků osxdaily.com, informace o paměti MBA 2013 ifixit.com, fotografie iFixit.com + apple.com

Dnes nejčtenější

.