Zavřít reklamu

Aj keď drvivá väčšina z nás napäto očakáva, čo Apple predstaví vrámci systému iOS 7 na tohtoročnej konferencii WWDC, podľa doterajších informácií je zrejmé, že sa dočkáme predstavenia úplne nového užívateľského prostredia, ktoré zbaví naše iPhony, iPody touch a iPady akýchkoľvek náznakov skeumorfizmu, grafických prvkov imitujúcich realitu. Samozrejmosťou sú však aj nové funkcie, čo potvrdzuje aj bývalý zamestnanec spoločnosti Apple Ben Thompson.

Ten totiž spomína, že Jonathan Ive sa nezaujíma len o dizajn samotného softvéru, ale dokonca by mal jeho vplyv siahať hlboko do kódu operačného systému, ktorý by tak mohol byť čistejší a tým pádom i svižnejší. Ben Thompson pracoval v Appli skutočne len pár mesiacov, od júna/června do augusta/srpna 2010. Dnes pracuje vo vývojárskom tíme Windows Apps, ktorý spadá pod konkurenčnú spoločnosť Microsoft. Thompson na svojom blogu zverejnil zaujímavý, doposiaľ nezverejnený citát Sira Jonathana Iva:

„Jedna z vecí, ktorá je zaujímavá na dizajne je nebezpečenstvo zamerať sa na tie vlastnosti produktu, o ktorých sa dá ľahko rozprávať. Obzvlášť v priemysle. Pokiaľ by ste sa posunuli o 10 rokov dozadu, uvideli by ste ľudí, ktorí sa rozprávajú o vlastnostiach, ktoré je možné hodnotiť číslom. Takže by sa rozprávali napríklad o kapacite voľného disku, pretože číslo 10 je bezpochyby väčšie ako 5. Alebo o cene, keďže aj ona pozostáva z čísla.

Existuje ale veľké množstvo vlastností produktu, ktoré nie je možné nijak odmerať. Tie vlastnosti produktu, ktoré sú emotívnejšie a nehmatateľné, no zároveň sú veľmi dôležité. Existuje veľké množstvo vecí, ktoré sú skutočne dôležité a nemôžete ich určiť číslom. A myslím si, že jednou z vecí v oblasti dizajnu je fakt, že pokiaľ sa zameriate na objekt, bez vášho vedomia tvoríte veľké množstvo rozhodnutí, ktoré sa ho týkajú. Myslím si, že jednou z pracovných úloh dizajnéra je veľmi intenzívne zamerať sa na daný objekt, aby ste dokázali pochopiť, aký je rozdiel medzi sledovaním objektu a obohatením objektu o vaše dojmy. Všetci sa môžeme pozerať na ten istý objekt, ale každý z nás ho bude vnímať svojim vlastným, jedinečným spôsobom. Znamená to, že sa bude jednať o niečo úplne iné pre každého z nás. Časťou práce dizajnéra je pokúšať sa pochopiť, čo sa deje medzi sledovaním niečoho a interpretovaním niečoho.

Nemyslím si, že snaha o jednoduchosť je štýl. Je to prístup a filozofia. Myslím si, že je to o autenticite a úprimnosti, nie o tom vziať niečo mizerné, upraviť to navonok a vnútrajšok ponechať neusporiadaný, chaotický.“

jony-ive

*Zdroj: stratēchery

Dnes nejčtenější

.