Zavřít reklamu

Uživatele produktů společnosti Apple jsou často vystaveni posměchu ostatních kvůli tomu, že musí používat předražené příslušenství, které Apple ke svým produktům prodává. Přece jen cena 1301Kč za redukci z Lightning konektoru na HDMI je docela silná káva i pro majetnější majitele iOS zařízení. Hlavní výhodou HDMI je vysoký datový tok, který umožňuje přes kabel a jeho konektor posílat video i se zvukem v rozlišení 1080p, to stejné samozřejmě chceme také od redukce, kterou Apple prodává proto, abychom mohli ze svého iOS zařízení pouštět obsah ve vysokém, tedy ve FULL HD rozlišení přímo na ploše televizní obrazovky s podporou 1080p.

Pánové ze společnosti Panic Inc. (vývojáři několika známých OS X aplikací jako je například FTP klient Transmit) začali jednu takovou redukci používat, ovšem všimli si, že obraz není tak kvalitní, jak by u pravého FULL HD měl být. Následně zjistili tkaé to, že konektorem neprochází přesně 1080p a televizor je tak nucen snímky dopočítávat. Podle tvrzení Apple však redukce umožňuje přenos videa v rozlišení přesně 1080p. V Panic Inc. tak dlouho neváhali a rozhodli se zatavený konektor rozebrat. Poté co se jim podařilo rozdělat plastový kryt, objevili něco, na co nejsme u běžných redukcí a kabelů zvyklí.

Digitální AV adaptér Lightning totiž ukrývá ve své nitru ukrývá procesor ARM s 256 megabajty operační pamětí a vlastní Flash pamětí na které je také vlastní operační systém. Podle spekulací, které však zatím nejsou ověřeny se v případě operačního systému jedná o velmi osekanou verzi iOS. Zatím co v případě 30pin dock konektoru si brala tato redukce signál přímo z grafického čipu v plném rozlišení 1080p, v případě redukce pro Lightning konektoru vše funguje zcela jinak. iOS zařízení posílá data prostřednictvím technologie AirPlay do redukce, která jej následně převede na signál propustný přes HDMI.

chip-2

Právě tato komprimace obsahu následně způsobuje zhoršení kvality obrazu a do televizoru nebo projektoru se nedostává přímo 1080p, ale o nějaký ten pixel méně. Za vším stojí samotný Lightning konektor, který nemá dostatek pinů na to, aby do něj bylo možné posílat signál přímo z grafického čipu. Jak je tedy nyní vidět za zmenšení konektoru platíme daň nejen v podobě dražšího příslušenství, ale také v podobě méně kvalitního signálu. S trochou nadsázky pak můžeme bez problémů říct, že se v Lightning AV adaptéru ukrývá miniaturní a osekaná verze Apple TV. Navíc je jasně vidět, že zatím co se Apple snaží svým zákazníkům dopřát co nejjednodušší řešení a vytvářet produkty, které umí ovládat skutečně každý, inženýři mají s tím aby produkty skutečně fungovali tak jak si Apple představuje plné ruce práce.

*Zdroj: panic.com

Dnes nejčtenější

.