Zavřít reklamu

Google představil nový notebook ze své vlastní produkce s označením Google ChromeBook Pixel, který jde tvrdě po krku MacBook Pro 13″ Retina. Společnost Google se totiž u novinky zaměřila především na displej, který nabízí vyšší hustotu pixelů než počítače MacBook Pro Retina. Google ChromeBook Pixel je notebook s 12,85″ displejem, který nabízí rozlišení 2560×1700 pixelů, přepočítáno na hustotu, nabízí na jednom palci 239 pixelů. Oproti tomu MacBook Pro 13″ Retina nabízí rozlišení 2560×1600, což odpovídá hustotě 227 pixelů na jeden palec. Google tak má ve své nabídce počítač s vyšším rozlišením, než které nabízí MacBook Pro Retina 13″.

Zatím co základní model MacBook Pro 13″ Retina stojí 1499€, Google si svůj ChromeBook Pixel cení na 1200€. Je však nutné podotknout, že za tuto částku získáte procesor Intel Core i5 s frekvencí 1,8Ghz a vzhledem k zaměření ChromeBooku pak také pouze 32GB interní paměti, k tomu však zdarma dostanete také 1TB místa na cloudové službe Google Drive. Počítače Chromebook jsou totiž zaměřeny na cloudovou práci s daty. Zaměření ChromeBooku je tak zcela jiné než zaměření počítačů od Apple, což je velmi důležité a jediné jak je možné MacBook Pro srovnávat s ChromeBook je právě rozlišení displeje, ve kterém má Google mírně navrch.

Zajímavostí je, že ChromeBook nabízí i přes HiDPI rozlišení také dotykový displej, takže můžete všechny služby Google ovládat dotykem na obrazovku. Google se zaměřil nejen na displej ale také na zpracování samotného šasi počítače, což vedlo k použití hliníku. Samozřejmě nechybí podsvícená klávesnice, reproduktory schované právě v klávesnici nebo například čtečka SD karet, dvojice USB 2.0 portů a MiniDisplayPort. Pokud se na vše podíváme čistě z pohledu ceny, je ChromeBook oproti MacBook Pro 13″ Retina poměrně předražený.

Nejen že je hardwarová výbava počítače od Apple na jiné úrovni a nabízí výše taktovaný procesor Intel i5, Thunderbolt konektor, USB 3.0 nebo například 128GB SSD disk. Již samotný hardware tedy rozdíl 300€ v cenně počítačů pokryje, navíc nesmíme zapomenout na softwarovou výbavu, která kromě plnohodnotné licence OS X 10.8 Mountain Lion nabízí také balík iLife. Co se však počítači od Goole upřít nedá je fakt, že se jedná o stylovku, která by mohla lákat uživatele Apple, kteří sice milují jednoduchý design, ale mnoho z nich již počítače MacBook svým vzhledem začínají pomalu ale jistě nudit.

Dnes nejčtenější

.