Zavřít reklamu

Apple investoval sto milionů dolarů do obnovení výroby počítačů Mac v USA. To zajistí mimo jiné také 200 nových pracovních míst a Apple bude mít novou továrnu přímo v USA, odkud by měl dokázat vyrábět nové projekty více efektivně než v Číně. Na jedné straně se může z pohledu Applu jednat o zajímavou možnost jak uchránit úniky informací, na druhou stranu však v USA bude zájem o továrnu a její zaměstnance ze strany médií mnohem větší než v Číně. Nová továrna v USA by měla dokázat vyrobit milion produktů za rok, což vede k celkem logickému zdůvodnění, že se v továrně budou montovat nové počítače Mac Pro, které se mají na trhu objevit v první polovině příštího roku.

Právě výroba počítačů Mac Pro se zdá jako nejlogičtější krok ze strany Applu, který by mohl udělat v souvislosti s obnovením výroby počítačů Mac v USA. Apple Mac Pro by tak mohl být první počítač od roku 2004, který ponese označení Made in USA.

  • Apple prodal v loňském roce 13 500 000 MacBooků a pouze 4 600 000 stolních počítačů, tedy Mac mini, iMac a Mac Pro. Právě Mac mini a Mac Pro jsou jediné počítače Applu, které se prodali v loňském roce v počtu méně než milion kusů.
  • Mac Pro je největší a nejtěžší počítač, zatím co 27″ iMac váží pouze 9,54Kg, váha u Mac Pro je již v základní konfiguraci 18,7Kg. Mac Pro je tedy finančně nejnáročnější na přepravu, přičemž se většina těchto strojů prodává v USA a západní Evropě.
  • Jedná se o nejčastěji upravovaný počítač co se týká zákaznické konfigurace.
  • Mac Pro dokáže nejlépe absorbovat zvýšené náklady spojené se zahájením výroby v USA. Apple lépe promítne zvýšené náklady plynoucí z výstavby zbrusu nové továrny do částky u Mac Pro než u MacBooku.
  • Nový Mac Pro by měl být dostupný v první polovině roku 2013.

Dnes nejčtenější

.