Zavřít reklamu

Celá situace ohledně nových map Apple nás v redakci velice zaujala, přece jen všichni mapy od Apple vnímají pouze jako součást operačního systému iOS. Málo kdo bere mapy společnosti Apple jako samostatný produkt, se kterým je možné dále pracovat a integrovat jej nejen do počítačů Mac, ale například také do iPod nano a dalších připravovaných zařízení. Mapy od Apple je tedy nutné vnímat jako zcela nové odvětví a jako nový produkt, do kterého se Apple pustil. Bohužel ohlasy čtenářů, stejně jako naše nejsou zatím příliš pozitivní a již teď je jasné, že bude trvat roky, než Apple představí mapy na úrovni Google Maps, které mají výrazný náskok.

Bohužel se začala všechna vina ohledně nekvalitních map Apple svalovat na jedinou společnost jménem TomTom. Ta totiž skutečně dodala mapové podklady pro Apple, ovšem dodala mapové podklady stejně jako dalších třicet společností. Apple své nové mapy skutečně vytvořil z dat 31 jedna společností. Když jsem psal článek o vyjádření ředitele společnosti TomTom, uvedl ve své tiskové zprávě, že Apple nevyužil data TomTom jako kompletní službu, ale pouze jako část celku Apple Maps, kterou doplnil daty dalších společností. Zajímalo mě, jak moc Apple do dat Apple zasahoval a jak se mi podařilo zjistit, zasahoval do nich opravdu hodně.

Pokud se totiž podíváte do své foto galerie v iOS zařízení a zvolíte možnost zobrazit fotografie podle místa, kde byly vyfoceny, narazíte v levém dolním rohu mapy na zajímavý nápis Licence. Pokud kliknete na nápis Licence, dostanete se na stránku gspa21.ls.apple.com/html/attribution.html, která nabízí detailní přehled o všech společnostech, jejichž data Apple při vytváření map použil. Vytvořil jsem seznam všech 31 společností, jejich data jsou v Apple Maps použita a jak můžete vidět, například mapové podklady pro Australii a Nový Zéland vůbec nepochází od společnosti TomTom. Stejně tak většina satelitních snímků pochází od DigitalGlobe. Mimochodem ředitel společnosti Waze se smál TomTomu za to, že je nejhorším hráčem ve hře, ovšem jméno společnosti Waze v mapách Apple taktéž figuruje. Tak jak uvedl ředitel TomTom, Apple skutečně vzal data 31 různých společností a spojil je v jeden produkt, Apple Maps. Chyba tedy není na straně žádné z níže uvedených společností, ale na straně týmu, který data spojoval.

apple-lost-maps

Dnes nejčtenější

.