Zavřít reklamu

Poté co tento týden internet zaplavilo množství informací o nových modelech přenosných počítačů Apple MacBook Pro s Retina displejem, objevily se také spekulace o tom, že právě díky využití HiDPI displejů bude muset Apple zvýšit cenu nových MacBook Pro o 100$. Informace jako první přinesl zpravodajský server Cnet news a poté se začali šířit internetem. Podle Cnet bude muset apple zaplatit za nové displeje o 100$ více než v případě současných displejů pro MacBook Pro. Cena se odvíjí zejména od rozdílu v ceně displejů pr iPad 2. a iPad 3. generace.

Samozřejmě je otázkou jak Apple zareaguje na zvýšení ceny dodávaných součástek a zda společnost sníží vlastní zisky tím, že nebude v případě nových počítačů Mac dosahovat vysoké marže nebo přenese náklady na zákazníky, kteří si za nový Macbook Pro připlatí. Podle dostupných informací stojí Retina displej s rozlišením 2560×1600 pixelů pro MacBook Pro 13″ rovných 134$, zatím co současný displej Apple vychází na 65$. V případě Macbook Pro 15″ je však již cena za Retina display 160$, přičemž Apple v současné době platí za displeje pro tento model 68$. Informace přinesl Senior analytik společnosti DisplaySearch Richard Shim. O ceně displeje pro MacBook Pro 17″ se Shim nezmiňuje, je však zřejmé, že náklady na tento displej budou pro Apple již o více než 100$ vyšší než v případě současných displejů.

Apple jak víme z posledních deseti let však jen velice nerad zvyšuje cenu nových modelů svých produktů a snaží se naopak cenu s každou generací ještě snížit. Společnost navíc jen výjimečně sahá po součástkách, které by výslednou cenu navýšily řádově až o 100$. Právě kvůli použití součástek, které často jiný výrobce než Apple již ani nechce a považuje je za zastaralé se často právě počítače Mac setkávají s kritikou lidí, jenž považují poměr výpočetního výkonu samotného hardware s cenou za nevýhodný.

Uživatele však pravděpodobně od vyšší ceny v případě nových počítačů MacBook Pro 2012 ochrání především vynechání optické mechaniky SuperDrive, které se očekává již minimálně dva roky. Když totiž Apple vynechal mechaniku v aktuálních modelech Mac mini, snížil cenu základních počítačů o 100$. Tedy právě o sto dolarů o které by ji měli v případě MacBook Pro navýšit displeje s HiDPI rozlišením. Dále se v nových počítačích očekává použití SSD disků na místo klasických HDD, jejich cenu však Apple pravděpodobně až tak výrazně řešit nemusí právě díky loňské koupi společnosti Anobit, která vzhledem ke svým technologiím a patentům vyrábí SSD disky s vysokým výkonem za výrazně nižší ceny než konkurence.

MacBook-Pro-2012

Související články


Dnes nejčtenější

.