Zavřít reklamu

Stává se to tak jednou za měsíc, že mě něco chytne. Svůj iPod touch používám na hudbu a relaxaci, právě při relaxaci mě nebaví zdlouhavé tutoriály, ještě delší nastavování a hra která se ovládá asi 15 prsty najednou a k tomu využíváte akcelometr ideálně tak, že s iPodem/iPhonem otočíte 50x za minutu o 360stupňů. Naprosto ideální je pro mě hra ovládaná jedním, maximálně dvěma prsty, ale přitom s krásnou grafikou a nekonvenčním nápadem.

Přesto, že je v iTunes App Store více jak 120 tisíc aplikací, je těžké najít nějakou která není jen pouhou napodobeninou dalších tísícu her. Naštěstí přichazí Sailboat Championship, který by vám mohl relaxaci na pár desítek minut zpříjemnit.

Sailboat Championship – neotřelý nápad

Sailboat Championship jsou závody plachtenic, tedy né doslova závody, nzávodíte se soupeři, ale pouze s časem, mořem a větrem. Cílem každé etapy je absolvovat danou trať za daný čas, můžete soutěžit o tři medaile, přičemž každá medaile nabízí rozdílný čas, za který musíte trať absolvovat abyste medaily získali. Díky medailím odemykáte další závody. Samozřejmě vítr je jednou z nejdůležitějších vlastností plachtění, proto je na něm hra závislá.  Mnohdy se vám stane že okamžitě po startu závodu stojí plachetnice na místě a vy si s tím musíte nějak poradit protože fouká silný protivítr, který mimochodem znázorňuje budík, v levém horním okraji displeje. Hra je rozdělena na 3 kampaně. V první kampani ovládáte pouze kormidlo lodi a nemusíte se starat o to, odkud fouká vítr, stačí jen správně zatáčet kormidlem, ovládáte tedy pouze kormidlo. V druhé kampani pro změnu ovládáte pouze hlavní stěžeň na kterém je umístěna plachta a musíte chytat co nejlepší vítr aby jste trať absolvovali za co nejlepší čas, tento úkol je již o dost těžší. Třetí kampaň vyžaduje ovládání dvěma prsty, musíte totiž nejen chytat správný vítr, ale již i kormidlovat.

sailboat

Ovládání

Zde je stěžejní nápad celé hry, k ovládání vám stačí jeden, ve 3/3 hry pak již dva prsty. Nicméně narozdíl od autíček, letadel, sněžných skůtrů, závodů monster trucků nebo ovládání batmobilu zde ovládáte loď! Právě loď dělá ze hry to čím je, tedy skvělou relaxaci, jste zkrátka na jachtě, musíte počítat, že otočení plachty trvá nějaký ten okamžik a musíte tedy reagovat předčasně. Nejmocnější zážitek je však kormidlo, kterým musíte opravdu otáčet, ale doslova cítíte tíhu kormydla a navíc musíte udělat několik otoček abyste loď otočili o 90stupnů. Jistě si tedy dovedete představit jaké je to zápasení, když musíte obět bojku a okamžítě se zase vrátit zpět a potřebujete tedy v co nejkratším čase otočit loď o 180stupňů. Ačkoli hrajete na iPhone/iPodu touch, doslova cítíte, jak těžké je otočit loď, nebo pouze nastavit správně plachtu.

sailboat2

Grafika a zvuky

Grafiku nejlépe popisuje následující video, je zkrátka zábavná a ke hře se dokonale hodí. Zvuky jsou, na můj vkus až příliš realistycké, nebo si na to alespoň hrají, ke ře takového pojetí by nevadili ani méně reálně a spíše humorné zvuky. Naštěstí ani zvuky které hra obsahuje nejsou špatné a rychle si na ně zvyknete.

Hra je poměrně krátká, ovšem je zdarma, takže si defakto není na co stěžovat, jelikož jsme za nic nezaplatili :-). Rozhodně se jedná u super volbu pro relaxaci, doprovázenou příjemným požitkem z grafiky a špičkového ovládáni. Hra je náročná tak akorát, mise neuděláte na poprvé, ale ani u nich netrávíte hodiny času.

Sailboat Championship naleznete v Apple iTunes App Store zdarma zde.

Dnes nejčtenější

.