Zavřít reklamu

Možná na „neférovém“ jednání Applu opravdu něco málo je. Bývalý ředitel App Store Phil Shoemaker řekl kongresovému antimonopolnímu výboru, že společnost využívá spletitá pravidla jakožto postup proti konkurenci. Jako příklad uvedl Apple Arcade v té souvislosti, že Apple umožňuje vlastní herní službu na bázi předplatného, a současně zakazuje například konkurenční Xbox Game Pass.

Jak je známo, App Store vám nenabízí ke stažení konkurenční herní služby jako Xbox Game Pass nebo Google Stadia. Důvodem je podle Phila Shoemakera, bývalého ředitele App Store, řada problémů, která takové služby provází během procesu kontroly ze strany App Store. Apple prý implementuje do procesu schvalování opravdu svévolné a diskutabilní pokyny a využívá svou kontrolu nad obchodem App Store,“ stojí ve zprávě Business Insider, která se odvolává na tvrzení bývalého ředitele App Store.

Nutno ale dodat, že existují i výjimky. Jednou z nich je například aplikace GameClub, která nabízí obrovský katalog her, a funguje na velmi podobném principu jako Apple Arcade. Pokud se podíváme na problém s odstupem, Apple nabízí v App Store aplikace jako Spotify a Netflix, tedy přímou konkurenci služeb Apple Music a Apple TV+. Na druhou stranu Apple dlouho říká, že filmy se liší od her, neboť spotřebitel má různá očekávání. Jelikož šlo o Kongres, Apple se v příštích dnech jistě ke zprávě vyjádří. Nutno říct, že v tomto směru si hodlá na Apple „posvítit“ i Evropská unie.

Dnes nejčtenější

.