Zavřít reklamu

Uživatelé na redditu před nějakým časem zjistili, že jim na jejich Macích nejde přehrávat 4K video na YouTube v případě, že to zkouší přes defaultní prohlížeč Safari. YouTube takto zvolené video prostě a jednoduše odmítá přehrát a automaticky nastavuje nižší rozlišení. První připomínky na toto téma se na redditu objevily zhruba před měsícem, kdy si Redditor „GezimS“ stěžoval na to, že mu na YouTube nejdou přehrávat 2160p videa. Krátce po něm se začali se stejnými potížemi přihlašovat také další uživatelé a problém byl na světě. 

Podle informací postižených uživatelů se tento problém vyskytuje především v nedávno nahraných videích, které nejdou ve 4K rozlišení zobrazit. Pouze ovšem v prohlížeči Safari. Pokud si uživatelé otevřeli dané video například v Chromu nebo Firefoxu, volba 2160p přehrávání normálně fungovala. Po hledání příčin tohoto problému se nakonec ukázalo, že za vše může nový způsob kódování videí na YouTube a to, jakým způsobem služba streamuje data do vašeho počítače.

YouTube ukládá a konvertuje svá videa na svých serverech za pomoci moderního kodeku VP9, nebo starším H.264. Prohlížeč Safari však zatím podporuje pouze kodek H.264 a to je také důvodem, proč nově nahraná videa nejdou ve 4K rozlišení na Macích přehrávat. Maximální možné rozlišení pro přehrávání na Macu je 1440p. Uživatelům tak nezbývá nic jiného než čekat, až Apple Safari aktualizuje a podporu kodeku VP9 přidá.

Snímek obrazovky 2017-01-20 v 11.37.40

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.