Zavřít reklamu

Někdy se vám stane, že se podíváte na svůj iPhone a najednou jsou vaše zprávy zelené, i když jste nic nezměnili. Tento jev ve skutečnosti není nijak extra neobvyklý, a většinou má velice jednoduché vysvětlení i řešení. Pojďme se společně podívat na problematiku zobrazování zelených zpráv na iPhonu.

Ve skutečnosti všechno záleží na tom, jaký typ zpráv váš iPhone odesílá. V tomto článku si rozebereme rozdíly mezi modrými a zelenými textovými zprávami a podělíme se o pár technických tipů, jak změnit nastavení zpráv v iPhonu, abyste mohli odesílat ty nejrychlejší a nejbezpečnější zprávy.

Proč jsou moje zprávy zelené?

Zelená bublina zprávy znamená, že vaše zpráva byla odeslána jako standardní SMS zpráva, a ne jako iMessage, která se objeví v modré bublině. SMS (Short Message Service) je tradiční forma textové zprávy, která využívá k odesílání a přijímání zpráv mobilní signál. iMessage je naopak systém pro zasílání zpráv specifický pro Apple, který odesílá zprávy prostřednictvím Wi-Fi nebo mobilních dat.

A proč jsou vaše zprávy najednou odesílány jako SMS zprávy místo iMessage? Tady jsou nejčastější důvody:

  • Posíláte SMS někomu, kdo nemá zařízení od Applu.
  • Váš iPhone není připojen k internetu přes Wi-Fi nebo mobilní data.
  • Ve vašem iPhonu je vypnuté výchozí nastavení iMessage.

Jaký je rozdíl mezi SMS a iMessage?

SMS zprávy jsou kompatibilní se zařízeními Android, iPhony a všemi ostatními typy chytrých telefonů. Oproti tomu iMessage mohou (zatím) odesílat a přijímat pouze zařízení od Applu (iPhony, iPady a Macy). Váš iPhone automaticky odešle správný typ zprávy. To znamená, že když píšete jinému uživateli Applu, uvidíte modré texty, protože váš telefon používá iMessage, a když píšete někomu, kdo nemá zařízení od Applu, zprávy budou zelené. Nicméně, pokud chcete, můžete si zvolit používat SMS – o tom více později.

Existují také některé další rozdíly mezi iMessages a SMS zprávami:

  • Na rozdíl od SMS zpráv nabízejí iMessages šifrování typu end-to-end, což je mnohem bezpečnější než SMS zprávy. Bez iMessage nebo zabezpečené aplikace mohli být zranitelní vůči phishingu pomocí SMS a dalším podvodům s textovými zprávami.
  • Protože iMessage využívá k odesílání a přijímání zpráv Wi-Fi nebo data, tyto zprávy se nepočítají do vašeho omezeného tarifu na textové zprávy. SMS zprávy však vyžadují tarif na textové zprávy a může se vám účtovat poplatek, pokud nemáte tarif, který zahrnuje neomezené textové zprávy.
  • Pokud nemáte tarif na textové zprávy (například při cestování v zahraničí, kde není k dispozici pokrytí vaší běžné sítě), můžete odesílat SMS zprávy pouze přes Wi-Fi. Přesto však můžete odesílat a přijímat iMessages přes mobilní datové sítě, i když nemáte tarif na textové zprávy.
  • V aplikaci iMessage získáte řadu dalších funkcí, například zobrazení tří pulzujících teček, když někdo píše, a odesílání „potvrzení o přečtení“, když příjemce vaši zprávu viděl. Tyto funkce neuvidíte při odesílání nebo přijímání SMS zpráv.
  • iMessages nemají omezení počtu znaků, ale každá SMS zpráva může mít maximálně 160 znaků. Pokud SMS zpráva překročí tento limit, váš telefonní operátor ji odešle v několika 160-znakových částech. Protože se SMS zprávy počítají do vašeho tarifu na textové zprávy, je dobré to mít na paměti, když posíláte textové zprávy na zařízení jiného výrobce než Apple.

Jak vidíte, je skutečně lepší používat iMessage namísto SMS. Váš iPhone přepne na SMS, když to bude nutné (a poté vás zase přepne zpět na iMessage). Pokud však máte potíže se stabilním připojením k Wi-Fi, můžete přepnout na SMS a odeslat rychlou textovou zprávu. Nebo můžete dočasně vypnout iMessage, aby osoba, které píšete, neviděla, že píšete odpověď. To byste však měli dělat s rozvahou a po dokončení iMessage znovu aktivovat.

Jak zapnout iMessage na iPhonu

Výchozím nastavením iPhonu je odesílat iMessages jiným zařízením Apple. Pokud však žádná z textových zpráv na vašem iPhonu není modrá, je to pravděpodobně známka toho, že je toto nastavení vypnuto. Postupujte podle těchto kroků:

  • Přejděte do Nastavení > Zprávy.
  • Přepněte přepínač iMessage do polohy „zapnuto“.

Ano, tento tip pro iPhone je opravdu tak jednoduchý. Znovuaktivací iMessage se vaše zprávy při odesílání jiným zařízením Apple vrátí k modré barvě.

Pamatujte, že k odesílání SMS zpráv potřebujete mobilní připojení a započítávají se do vašeho tarifu na textové zprávy. Mějte také na paměti potenciální poplatky operátora, pokud používáte SMS místo iMessage.

Dnes nejčtenější

.