Zavřít reklamu

Aplikaci oskárek jsem měl možnost vyzkoušet jako první novinář v ČR/SR s tím, že v době vydání tohoto článku je v procesu schvalování pro iTunes App Store. Najít v iTunes byste ji měli během příštího týdne. Aplikace si klade jediný cíl, ušetřit vám 100% paušálu nebo kreditu za posílání sms. Pomocí Oskárka můžete posílat sms zdarma pomocí českých sms bran všech českých operátorů. Aplikace je navíc distribuována na iTunes App Store zcela zdarma a tak vás sms skutečně nepříjdou ani na jedinou korunu. Pojďme se podívat na to, jak SMS Oskárek funguje a zda vlastně vůbec funguje.

SMS Oskárek má velmi snadné ovládání, což je vítaný tah vzhledem k tomu, že sms brány využívají zejména děti. Po krátké prezentaci aplikace, jenž vidíte pouze při prvním spuštění na vás čeká samotné psaní sms. Při spuštění aplikace automaticky vidíte všechny své odeslané sms, stejně jako v klasické aplikaci zpravy v iPhone. Vytvoření nové sms je velmi jednoduché, nejprve zadáte telefoní číslo v běžném tvaru, případně číslo vyberete v kontaktech z iPhone, ke kterým má aplikace přístup. Vše je tedy stejné jako při klasických sms. Aplikace dokáže automaticky určit jakou sms bránu pr odané číslo použít, nemusíte tedy vůbec nic nastavovat ani vybírat. Ovšm pokud nějakou sms bránu preferujete například kvůli tomu, že jste nan i zaregistrováni, můžete ji zvolit ručně.

 

Po zadání čísla již pouze stačí napsat samotnou zprávu. Zde vidím jediný problém aplikace. Ta totiž funguej použe na výšku a klávesnici není možné zobrazit na šířku displeje v takzvaném landscape módu, jak je tomu například u klasické aplikace zprávy. Další nevýhodou je, že aplikace stále nabízí 160 znaků, které můžete napsat, aniž by brala ohled na to jakou sms bránu používáte a jak je daná sms brána omezena. SMS brána dovolující napsat 160 znaků totiž neexistuje, tedy minimálně bez registrace ne. Bylo by vhodné, aby vývojáři zapracovali na zobrazení počtu znaků v sms v závislosti na tom jakou sms bránu používáte.

Po napsání sms nezbývá než opsat captcha kód, čemuž se však registrací na sms bráně lze vyvarovat. Jakmile opíšete kód, je sms okamžitě odeslána, na což aplikace upozorní. SMS následně dojde stejěn rychle jako běžná placená sms s tím rozdílem, že jako odesilatel se v iPhone zobrazí www, což je samozřejmě nevýhoda sms bran a vývojáři s tím nic nenadělají. Pokud se však zaregistrujete a přihlásíte na sms bránu VF Park, T-Zones nebo 1188, příjemce uvidí přímo vaše telefonní číslo. V tom případě je však nutné počítat s tím, že smsm jsou nadále po přihlášení zdarma jen do vlastní sítě, nejedná se tedy již o celkové odesílání sms zdarma z vašeho čísla. Pokud však chcete psát sms jen do vaší sítě, není problém být přihlášeni stále, pokud sms pošlete do cizí sítě, musíte se odhlásit.
Aplikace umožňuje přihlášení ke všem používaným sms bránám, čímž získáte nejen sms s větším počtem znaků, ale odpadne také nutnot opisovat captcha kód při každé sms.  Možnost vytvořit podpis nebo ukládat odeslané sms pak vidím jako zajímavou třešničku na dortu. Aplikace je zpracována opravdu kvalitně a během testování jsme nenarazil na sms která by nebyla odeslána. O úskalí sms bran zřejmě nemá cenu diskutovat, zkrátka pokud potřebujete ušetřit nebo jste například v zahraničí, jedná se o skvělého pomocníka. Pokud pošlete 50 sms měsíčně, zřejmě nemá cenu řešit zda zaplatíte 50kč nebo ne. Aplikaci však mohu doporučit a považuji ji za velmi spolehlivou, alespoň co se v testování týkalo. Je však otázkou, zda v plném provozu kdy ji budou používat tisíce lidí bude sms odeslána stejně rychle jako nyní, když jsem jediný kdo ji používá.

Dnes nejčtenější

.