Zavřít reklamu

Společnost Apple na své včerejší úvodní Keynote k letošní WWDC oznámila mimo jiné intenzivnější zapojení umělé inteligence do svého ekosystému spolu s integrací Siri a ChatGPT. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat – a jedna z těch nejvýraznějších přišla ze strany Elona Muska. Elon Musk, známý svými kontroverzními názory, v souvislosti s novinkami oznámenými na Keynote kritizuje Apple za plánovanou integraci umělé inteligence do svých operačních systémů.

Na své vlastní sociální platformě X vyjádřil své obavy ohledně bezpečnosti a oznámil, že v případě spolupráce cupertinské společnosti s OpenAI bude nucen zakázat Apple produkty ve svých firmách. Zákaz se podle Muska má vztahovat nejen na zaměstnance, ale i na návštěvníky, kteří by případně do některé z Muskových firem zašli s Apple produktem. Muskovo plamenné vyjádření je nicméně jako vždy potřeba brát s jistou rezervou. „Pokud Apple integruje OpenAI na úrovni operačního systému, pak budou Apple zařízení ve mých firmách zakázaná. To je nepřijatelné narušení bezpečnosti,“ napsal Musk na Twitteru v neděli večer. V reakci na svůj tweet Musk později dodal, že návštěvníci jeho firem budou muset svá Apple zařízení před vstupem odevzdat a uschovat v Faradayově kleci.

Muskovy obavy pravděpodobně pramení z jeho vnímání OpenAI jako potenciálního bezpečnostního rizika. OpenAI je nezisková výzkumná laboratoř zaměřená na vývoj umělé inteligence. Nicméně někteří kritici fenoménu AI se domnívají, že technologie OpenAI by mohly být za jistých okolností zneužity k nekalým účelům, jako je například šíření dezinformací, krádež dat nebo kybernetické útoky. Apple na včerejší úvodní Keynote k letošní WWDC oznámil integraci Siri s ChatGPT 4o, jazykovým modelem vyvinutým společností OpenAI. Tato integrace by měla umožnit Siri kromě jiného porozumět složitějším otázkám a generovat kreativnější a informativnější odpovědi.

Dnes nejčtenější

.