Zavřít reklamu

Českou republiku nezaplavují v poslední době jen podvodné maily snažící se z méně znalých lidí vylákat osobní údaje či rovnou peníze za neexistující služby, předplatná aplikací a tak dále, ale v čím dál tím větší míře i podvodné SMS zprávy. Ty přitom nejsou ve výsledku ničím novým, ale i přesto dokáží nadělat spoustu starostí. 

Princip podvodných zpráv je ve své podstatě naprosto jednoduchý. Zpravidla slouží k nalákání uživatele k tomu, aby se nevědomky zaregistroval k odběru určité služby a to zpravidla na bází týdenního či měsíčního předplatného. K tomu se nicnetušící uživatel přihlásí například vyplněním kódu ze SMS zprávy na web, na který jej nasměruje jiná, taktéž podvodná SMS zpráva například za účelem zobrazení PDF souboru s důležitými informacemi a tak podobně. Jakmile se tak stane a uživatel nevědomky potvrdí odběr služby, začne prakticky okamžitě přicházet o peníze. 

Web Seznam Zprávy, který o tomto problému nyní informoval, poukazuje na to, že obětmi se stávají například důchodci, kteří nejsou v technologickém světě příliš zběhlí a v podobných věcech nevidí „na první dobrou“ nebezpečí. Bohužel, jakmile se do této pasti někdo chytí, dostat se z ní není úplně jednoduché. Odhlášení odběru předplatného u podvodníků je totiž samozřejmě nemožné, takže jedinou možností, jak se s problémem vypořádat, je zablokovat telefonní čísla přímo u operátora, popřípadě zablokovat mobilní platby. Peníze, které se za tato předplatná strhávají, totiž odchází z mobilu – ať už skrze tarif či kredit. Pokud vám tedy podobná SMS zpráva dojde, buďte obezřetní. 

Dnes nejčtenější

.