Zavřít reklamu

Společnost Apple loni na podzim podala návrh na zamítnutí žaloby, která mimo jiné tvrdí, že se její AirTagy díky své nízké ceně stávají „oblíbenou zbraní stalkerů a násilníků“. Se snahou o zamítnutí této žaloby ale cupertinská společnost nakonec neuspěla. Agentura Bloomberg koncem minulého týdne informovala, že kalifornský soudce rozhodl o tom, že žalobci vznesli dostatečné nároky na nedbalost a odpovědnost za produkt.

V žalobě, která byla poprvé podána v prosinci 2022, žalobci obviňují společnost Apple z toho, že „uspěchala uvedení AirTagů na trh s nedostatečnými zárukami, které by zakázaly jejich používání pro účely pronásledování“. „Konstrukce AirTag od společnosti Apple byla vadná, protože výrobek nefungoval – a nefunguje – tak bezpečně, jak by běžný spotřebitel očekával, že bude fungovat při použití nebo zneužití zamýšleným nebo rozumně předvídatelným způsobem,“ napsali žalobci v původní žalobě.

Tento týden americký okresní soudce Vince Chhabria rozhodl, že žaloba může pokračovat, a to navzdory snaze společnosti Apple o její zamítnutí. Přibližně tři desítky žen a mužů, kteří žalobu podali, tvrdili, že společnost Apple byla varována před riziky, která AirTagy přináší, a uváděli, že společnost může být podle kalifornských zákonů obviněna, pokud jsou sledovací zařízení použita k přestupkům. Soudce Chhabria nicméně upozorňuje, že „společnost Apple může mít nakonec pravdu v tom, že kalifornské zákony po ní nevyžadovaly, aby učinila více pro snížení schopnosti stalkerů účinně používat AirTagy“.

Společnost Apple se brání argumentem, že žaloba je „nemístnou snahou učinit firmu právně odpovědnou za úmyslné zneužití jejího produktu AirTag třetími stranami ke sledování žalobců nebo jejich rodinných příslušníků bez jejich souhlasu“. Společnost Apple byla prvním výrobcem zařízení pro sledování pomocí technologie Bluetooth, který do svého produktu aktivně implementoval funkce zaměřené na zmírnění nežádoucího sledování. Společnost Apple očekávala, že inovováním těchto bezpečnostních prvků podnítí ostatní výrobce v oboru k poskytování srovnatelných bezpečnostních opatření, a aktivně vybízela ostatní výrobce, kteří využívali síť Find My společnosti Apple, aby taková opatření přijali.

Po prvním vydání AirTag v dubnu 2021 přidala společnost Apple v únoru 2022 řadu dalších funkcí proti sledování. Tyto změny zahrnovaly vylepšená upozornění a oznámení o sledování, aktualizace způsobu, jakým AirTag vydává zvuk, když se oddělí od svého majitele, a další. Pozoruhodné je, že krátce poté, co společnost Apple posílila svá opatření proti pronásledování pro AirTag, oznámila podobné plány i společnost Tile.

Dnes nejčtenější

.