Zavřít reklamu

Pokud si libujete v měření výkonu nejrůznějších věcí, máme pro vás skvělou zprávu. Apple totiž před malou chvíli oznámil vydání nového měřiče výkonu webového prohlížeče. Ten nese název Speedometer 3.0 a alespoň z informací, které jsou zatím k dispozici, se jeví velmi zajímavě.

Apple popisuje nový měřič výkonu na oficiálním webu WebKitu konkrétně takto: „Tým WebKit společnosti Apple s potěšením představuje Speedometer 3.0, významnou aktualizaci, která lépe odráží současný web. Vytvořili ji společně vývojáři všech hlavních prohlížečových enginů: Blink, Gecko a WebKit a stovky příspěvků od společností jako Apple, Google, Intel, Microsoft a Mozilla.“

Cílem této novinky je pak podle jeho slov vytvořit „sdílené chápání výkonu webu, aby bylo možné provádět vylepšení za účelem zlepšení uživatelského zážitku“. Jinými slovy, Seedmeter 3.0 je určen primárně pro vývojáře, kteří na základě dat z něj budou schopni lépe optimalizovat prohlížeč a jeho výkon následně porovnat s konkurencí. Pro uživatele je nicméně určitě zajímavé si rychlost prohlížeče taktéž změřit a zjistit tak, jak na tom vlastně je.

Speedometer vydal Apple poprvé již v roce 2014, tehdy na jeho vývoji však spolupracoval jen s Googlem, respektive jeho týmem pracujícím na Chromu. Nyní se však do vývoje tohoto nástroje vložilo daleko více společností. Po boku Applu a Googlu na něm tak pracoval například Intel, Microsoft, Mozzila, ale taktéž vývojáři enginů Blink či Gecko. Právě díky tomu by tak měla být novinka velmi komplexní a užitečná pro vývojáře. Pro ty jsou ostatně k dispozici i vylepšen vývojářské nástroje, které jim pomohou lépe pochopit naměřené výsledky, popřípadě skrze ně budou moci přizpůsobit testování jejich měření. 

Aby byly výsledky měření co možná nejpřesnější, radí Apple konkrétně následující:

  • Zkontrolujte, zda používáte nejnovější stabilní verzi prohlížeče.
  • Používejte raději samostatný čistý profil prohlížeče – rozšíření a jiná než výchozí nastavení prohlížeče mohou mít velký vliv na skóre.
  • Nespouštějte žádné programy na pozadí.
  • Restartujte prohlížeč a zavřete všechny ostatní karty a okna.
  • Stránku rychloměru nechte zaměřenou a během provádění srovnávacího testu neinteragujte se zařízením.
  • Zařízení napájené z baterie mějte připojené k nabíječce.
  • Některá zařízení mohou mezi jednotlivými po sobě jdoucími spuštěními potřebovat čas na vychladnutí.

Speedometer 3.0 si můžete vyzkoušet zde

Dnes nejčtenější

.