Zavřít reklamu

Už příští týden dorazí na iPhony jedna z nejzásadnějších aktualizací v jejich historii – tedy alespoň na území Evropské unie. Řeč je konkrétně o iOS 17.4, který v EU povolí instalaci aplikací z jiných zdrojů než je App Store, jednodušší nastavení vlastního výchozího prohlížeče namísto Safari či odemčení NFC čipu pro konkurenční platební a bankovní aplikace. Naopak měl iOS 17.4 na iPhonech zaříznout v současnosti poměrně oblíbené webové aplikace, které využívali ti vývojáři, jejichž aplikace se z nějakého důvodu nemohly dostat do App Storu. Jedním z nich byl například Microsoft, který přes webovou aplikaci umožňoval na iPhonech hrát přes xCloud. Právě zrušení podpory webových aplikací se však konat nebude.

Poté, co si začali uživatelé v betách iOS 17.4 všímat toho, že jim webové aplikace přestávají fungovat a nejdou ani přidat na plochu, začali se Applu dotazovat, v čem je problém. Ten jim oznámil, že se jedná o změnu spojenou s nutností umožnit na iPhonech v EU změnu výchozího prohlížeče, kvůli čemuž by museli zásadně podporu webových aplikací kvůli maximalizaci bezpečnosti přepracovat. A jelikož dle slov Applu příliš uživatelů tento typ aplikací nevyužívalo, bylo pro něj jednodušší jejich podporu odpískat. Toto rozhodnutí se nicméně setkalo s tvrdou kritikou, která se dokonce dostala i k regulátorům EU, kteří začali rozhodnutí Applu prověřovat. Ještě než přišli s jakýmkoliv výsledkem šetření však kalifornský gigant své rozhodnutí přehodnotil, což před pár hodinami oznámil skrze svého tiskového mluvčího.

Apple ve svém vyjádření píše konkrétně toto: 

„Společnost Apple již dříve oznámila, že v rámci snahy o dodržování zákona DMA plánuje v EU odstranit možnost webových aplikací na domovské obrazovce. Potřeba odstranit tuto možnost vyplynula z komplexních obav o bezpečnost a soukromí spojených s webovými aplikacemi, které mají podporovat alternativní prohlížeče a které by vyžadovaly vytvoření nové integrační architektury, jež v systému iOS v současné době neexistuje.

Obdrželi jsme žádosti, abychom i nadále nabízeli podporu webových aplikací na domovské obrazovce v systému iOS, a proto budeme stávající možnost webových aplikací na domovské obrazovce v EU nabízet i nadále. Tato podpora znamená, že webové aplikace Home Screen jsou nadále postaveny přímo na WebKitu a jeho bezpečnostní architektuře a jsou v souladu s modelem zabezpečení a ochrany osobních údajů pro nativní aplikace v systému iOS.

Vývojáři a uživatelé, kteří mohli být ovlivněni odstraněním webových aplikací na domovské obrazovce v beta verzi systému iOS v EU, mohou očekávat návrat stávající funkce webových aplikací na domovské obrazovce s dostupností systému iOS 17.4 na začátku března.“

 

Pokud jste teda i vy příznivci webových aplikací a nedávné rozhodnutí Applu vás rozzlobilo, můžete začít slavit. Tento typ aplikací totiž na iPhonech nakonec přec jen nekončí a bude jej tedy možné i nadále využívat tak, jako tomu bylo doposud. Je nicméně možná trochu škoda, že byla k jejich zachování třeba kritika ze strany uživatelů a do jisté míry i pozornost Evropské unie. Evidentně je totiž nechat při životě jde a Applu se tedy předtím zkrátka jen nechtělo daný problém jakkoliv komplexněji řešit.

Dnes nejčtenější

.