Zavřít reklamu

Rok 2024 je tu sice teprve pár dní, už však má za sebou první geomagnetickou bouři, která mohla ovlivnit například funkčnost GPS, telefonní či rádiový signál a tak podobně.

Přesně na Silvestra vědci z amerického centra pro předpověď vesmírného počasí zaznamenali velmi intenzivní erupci na Slunci, která uvolnila spoustu slunečních částic schopných rozpoutat právě výše zmíněnou geomagnetickou bouři. Ta s sebou přináší jednak právě problémy se signálem a obecně elektronikou, ale taktéž třeba vyšší intenzitu polární záře. Háček však byl tentokrát v tom, že vzhledem k době, kdy se sluneční erupce odehrála, o ní svět takřka nevěděl, jelikož oslavoval příchod nového roku. O to víc byly problémy způsobené geomagnetickou bouří, která se nejintenzivněji projevovala 1. a 2. ledna, překvapily. 

31DecXflare_0

Obecně se dá říci, že rok 2024 má být podle některých vědců a jejich vyjádření z předešlých týdnů na geomagnetické bouře poměrně bohatý. Podle předpovědi těchto jevů bychom se měli další podobné bouře dočkat již na konci tohoto měsíce, konkrétně pak mezi 28. a 29. lednem. Ta se sice zatím dle předpovědi jeví jako relativně mírná, nicméně vzhledem k tomu, kolik času nás od ní ještě dělí je zřejmě každému jasné, že se vše může ještě výrazně změnit.

Dnes nejčtenější

.