Zavřít reklamu

Společnost Apple tento měsíc představila novou Apple Pencil, opatřenou USB-C konektorem. Apple Pencil je součástí portfolia společnosti Apple již dlouhou dobu. Pojďme si spolu při příležitosti představení nové Apple Pencil připomenout, co jednotlivé modely vlastně umí a jak fungují.

Apple v roce 2015 představil svou první Apple Pencil, označovanou jako stylus určený pro iPad Pro první generace. Steve Jobs byl známým odpůrcem stylusů, ale Apple Pencil se ukázala jako užitečný nástroj pro psaní poznámek, skicování a další činnosti s tabletem. V současné chvíli jsou na trhu celkem tři modely Apple Pencil, přičemž každý je kompatibilní s jinou skupinou iPadů.

Apple Pencil je opatřená malým vyměnitelným hrotem. V původní Apple Pencil se nacházel konektor Lightning, model druhé generace se nabíjí indukčně přes iPad Pro, a nejnovější generace Apple Pencil je za účelem nabíjení opatření USB-C konektorem. Apple Pencil je možné používat na dotykových displejích iPadů místo prstu k přesným úkonům, jako je psaní a skicování, a lze ji použít i k navigaci v operačním systému. Je vynikající pro kreslení, tvorbu uměleckých děl, psaní poznámek a podobné úkoly, protože je přesná, a nabízí citlivost na tlak a náklon.

Od Lightningu k USB-C

Existují tři verze Apple Pencil. První verze byla vydána v roce 2015, druhá v roce 2018 a třetí v roce 2023. Modely Apple Pencil první a druhé generace mají většinu funkcí stejných, ale Apple Pencil USB-C třetí generace má nižší cenu a postrádá některé funkce dostupné v dražších modelech. Apple Pencil s USB-C má podobný, na jedné straně zploštělý design jako Apple Pencil druhé generace, ale po připojení k iPadu nepodporuje citlivost na tlak ani magnetické nabíjení. Stejně jako Apple Pencil 2. generace se i nejnovější model vyznačuje matným finišem, zatímco poznávacím znamením první Apple Pencil byl lesklý vzhled.

Druhá generace Apple Pencil je elegantnější, menší a kompaktnější než původní Apple Pencil, protože na konci nemá port Lightning. Je navržena tak, aby se nabíjela indukčně přes iPad Pro, takže nabíjení probíhá přiložením Apple Pencil na příslušnou hranu iPadu. Magnetem pro přichycení k iPadu je vybavena i Apple Pencil třetí generace, není ji ale možné tímto způsobem nabíjet. Namísto toho nabízí nejnovější Apple Pencil vestavěný port USB-C, který usnadňuje nabíjení kabelem USB-C.

Funkce

Apple Pencil nabízí různé funkce – každý z dostupných modelů ale umí něco jiného. Jak se tedy funkce jednotlivých generací vzájemně liší?

Deaktivace dotyku rukou: Když je Apple Pencil připojená k iPadu, rozpozná pouze hrot Apple Pencil, a ne ruku nebo prst, takže můžete pohodlně psát nebo kreslit.

Citlivost na tlak: Podle toho, jak moc na iPad při psaní nebo kreslení tlačíte, může být linka silnější nebo tenčí. Apple pro Apple Pencil neuvádí konkrétní úroveň citlivosti na tlak. Ta je omezena na modely Apple Pencil první a druhé generace.

Citlivost na náklon: Apple Pencil je navržena tak, aby fungovala jako běžná tužka, takže pokud ji držíte pod úhlem a stisknete stranu hrotu podél iPadu, abyste mohli například stínovat, funguje to. Apple Pencil pozná svou celkovou orientaci a způsob náklonu.

Nízká latence: Apple Pencil má velmi nízkou latenci, což znamená, že při psaní na iPadu nedochází k žádné prodlevě mezi pohybem tužky a tím, co se zobrazí na displeji. Na iPadech se 120Hz displejem (modely iPad Pro z roku 2017 a novější) je latence Apple Pencil pouhých 9 ms.

Přesnost: Apple Pencil nabízí přesnost na pixel. To znamená, že nedochází k posunu mezi místem, kde se tužka nachází, a tím, co se zobrazuje na obrazovce.

Jednoduché párování: Při párování Apple Pencil s iPadem se nemusíte trápit s Bluetooth. Připojí se automaticky.

Jednoduché párování: S Apple Pencil se nemusíte trápit s Bluetooth.Připojí se automaticky. V případě první verze stačí Apple Pencil zapojit do Lightning portu iPadu, druhou verzi přes Lightning a třetí generaci za pomoci USB-C kabelu.

Dotyková gesta: Druhá generace Apple Pencil podporuje dotyková gesta. Dvojitým klepnutím lze s Apple Pencil 2. generace přepínat mezi nástroji v aplikacích, což je užitečné, protože to umožňuje například rychlé přepínání mezi jednotlivými nástroji.

Indukční nabíjení: Apple Pencil 2. generace se jako jediná ze současných modelů nabíjí přes iPad Pro po přiložení na jeho hranu.

Před uvedením Apple Pencil na trh měly stylusy buď jemný tvrdý hrot a byly napájeny baterií, která aktivovala kapacitní displej iPadu, nebo měly široký gumový hrot ve tvaru prstu, který nebyl příliš přesný. Deaktivace dotyku byla tehdy řešena softwarově jednotlivými tvůrci aplikací a nefungovalo spolehlivě, navíc všechna připojení probíhala přes Bluetooth, nikoliv automaticky, jak to dělá Apple Pencil. Mnoho stylusů na trhu má stále zmíněné typy hrotů, které nejsou zdaleka tak přesné jako tužka Apple Pencil a nemohou nabídnout stejně jednoduché nabíjení a funkce, pokud si ale nechcete pořizovat Apple Pencil, máte na výběr z celkem obstojných alternativ.

Dnes nejčtenější

.