Zavřít reklamu

Poté, co Apple v roce 2017 získal společnost Beddit, se snaží najít cesty k tomu, jak využít její technologii chytré matrace. Vedle sledování spánku v hodinkách Apple Watch se tak výzkum cupertinské společnosti soustřeďuje také na umístění senzorů do postelí. Chytrá matrace ve spojení s teplotními čidly může posloužit k identifikaci začátku menstruačního cyklu i jako měřítko celkového zdravotního stavu.

Jeden ze dvou nově udělených patentů s názvem „Flexibilní zařízení pro snímání teploty těla“ ukazuje, že se Apple ve snaze učinit senzory dostatečně nenápadnými posunul a rozšiřuje svůj výzkum v této oblasti. Ten se týká použití snímačů k registraci teploty spícího člověka, což by podle Applu mohlo být efektivnější než jiné možnosti sledování zdravotního stavu.

„Fyziologické senzory, jako jsou zařízení pro měření teploty, monitorování srdce nebo snímače hladiny kyslíku v krvi,“ uvádí Apple v tomto patentu, „jsou stále častěji zabudovány do různých typů nositelných zařízení, jako jsou chytré hodinky, brýle nebo jiné předměty, například postele, nábytek a podobně“.

Dále zde technologický gigant zmiňuje, že začlenění takových zařízení do zmíněných typů předmětů může usnadnit sledování zdravotního stavu uživatele během jeho běžných každodenních činností a dodává: „například teplotu si člověk obvykle měří pouze při podezření na nemoc nebo za jiným účelem, jako je přirozené plánování rodiny.“ Ve výčtu předmětů, jež umožňují integraci teplotních čidel pak Apple uvádí třeba také oblečení nebo lůžkoviny.

56633-115126-000-lead-Menstrual-tracking-xl

V patentu se nic nepíše o nebezpečí, které hrozí, když si ráno šlápnete na iPad… Apple však říká, že přes schopnosti sledování spánku Apple Watch, „může být v některých případech žádoucí disponovat snímacími zařízeními, která jsou tenčí, pružnější či odolnější, pročež tato mohou mít minimální dopad na uživatele nebo spolehlivěji fungovat…“

Návrh společnosti Apple počítá s umístěním řady snímačů na matraci pravděpodobně pod jakoukoli překryvnou vrstvu.

Budou-li takové senzory schopné sledovat teplotu člověka v průběhu času nainstalovány, otevírá návrh další zajímavou myšlenku, kterou Apple vyděluje do druhého patentu nazvaného „Teplotní pole v posteli pro sledování menstruačního cyklu“. V tomto případě se návrh v zásadě nijak neliší, pokud jde o samotné sledování teploty, je však velmi konkrétní v tom, kdy se tak děje. Průběžné sledování změn v teplotě poskytuje základní linii, na které může detekce menstruačního cyklu fungovat a odhadnout tak den ovulace uživatelky.

K dosažení relevantních výstupů je zapotřebí, aby měření probíhalo v průběhu nocí a bylo co možná nejpřesnější, neboť zde hrají roli desetiny stupně Celsia, jež jsou následně porovnávány s dříve zaznamenanými maximy.

Menstruační cykly mohou představovat životně důležitý zdravotní ukazatel, jde přitom o oblast, která je šokujícím způsobem nedostatečně prozkoumána, na což společnost Apple již dříve upozornila svým vlastním výzkumem, zatímco jiní studovali vliv Syndromu polycystických vaječníků, zkráceně PCOS, na celkové zdraví žen.

Dnes nejčtenější

.