Zavřít reklamu

Při představení iPhonu 15 Pro jsme se od cupertinské společnosti nedočkali jedné z nejinovativnějších původně plánovaných funkcí pro toto zařízení, haptických tlačítek hlasitosti a zapínání. Proč tomu tak je sice kalifornský gigant samozřejmě neoznámil, jelikož veškeré dřívější informace o této novince se točily kolem úniků, nicméně právě ty nyní i poodhalují to, proč se tak (ne)stalo.

Jak se iPhone postupně vyvíjel, Apple pravidelně vylepšoval vibrační technologii. V roce 2011 u iPhonu 4S začal Apple používat lineární rezonanční aktuátory, které citelně snížily množství produkovaného hluku a výrazně zlepšily dobu odezvy. V roce 2015 byl s iPhonem 6s představen vibrační motorek Taptic Engine a od té doby jej Apple používá v každé iteraci iPhonu. Ten zprostředkovává funkci Haptic Touch, kdy se uživatelům dostává hmatové zpětné vazby při dlouhém stisknutí určitých oblastí na displeji.

iP15-Pro-Upper-Perspective-ZOOM

V rámci projektu Bongo vyvinula společnost Apple „Bongo Haptic Engine“, což je elektromagneticky poháněný reluktanční motor. Reluktanční motory jsou pokročilým typem elektromotorů, které se běžně používají v mikroelektronice a pracují na principu změny reluktance, tedy magnetického odporu, magnetického obvodu motoru. Díky jeho využití mohla společnost Apple docílit rychlejších vibrací než u tradičního vibračního motoru a zároveň nabídnout i rychlejší odezvu. Bongo Haptic Engine měl poskytovat jemnější zpětnou vazbu a tedy lepší uživatelský zážitek. Přes poměrně značný pokrok a testování v několika vývojových fázích, byl projekt Bongo nakonec zrušen kvůli neuspokojivým výsledkům a vysoké míře selhání hardwaru. Finální sériové kusy iPhonu 15 Pro jsou tak vybaveny standardními mechanickými tlačítky hlasitosti a napájení namísto těch haptických.

iP15-Pro-Volume-Module-Lower-Perspective

Z hlediska designu bylo nejzřetelnější změnou, kterou se projekt snažil přinést, začlenění jediného tlačítka hlasitosti namísto dvou samostatných pro její zvýšení a snížení. Takové řešení mohlo být poklonou dřívějším návrhům iPhonů, protože všechny před iPhonem 4 byly takto vybaveny.

Pokud jde o budoucí iPhony, některé indicie naznačují, že Apple pracuje na náhradě projektu Bongo pro řadu iPhone 16, přičemž by mohly vstoupit do hry kapacitní tlačítka. Na predikci toho, jak na tom bude příští generace iPhonů z hlediska fyzických ovládacích prvků, je ještě brzy a jak se ukázalo u řady iPhone 15, věci se mohou změnit i v relativně pokročilém stádiu vývoje.

Dnes nejčtenější

.