Zavřít reklamu

Je tomu pár měsíců, co Sony světu představilo svůj nový handheld nebo chcete-li kapesní herní konzoli. Tehdy jí však označovalo jen jako Project Q s tím, že další informace o ní prozradí později. A právě toto „později“ nyní konečně nastalo. 

Novinka nese konkrétně název PlayStation Portable a narozdíl od dřívějších handheldů Sony v čele s PSP či PS Vita nebude fungovat jako klasická samostatná konzole, ale jen jako streamovací zařízení. Právě v tom je ostatně i největší háček. Abyste si totiž hraní na PlayStation Portable užili, je třeba k němu vlastnit ještě klasický PlayStation 5, ze kterého budou hry do kapesní konzole streamovány pomocí WiFi. To přitom jde už nyní třeba i na smartphony či tablety, takže je velkou otázkou, zda si najde takovéto zařízení vůbec nějaké příznivce. Sony láká na cenovku 199 dolarů, tedy v přepočtu 4400 Kč, nicméně po započtení DPH a tak podobně se v Česku dostaneme pravděpodobně na dobrých 5500 až 6000 Kč, což je však také dost příznivá cenovka.

Co se pak týče technických specifikací zařízení, Sony potvrdilo například 8“ LCD displej s rozlišením 1080p a podporou 60fps, po jehož bocích budou k dispozici DualSense ovladače včetně adaptivních triggerů či haptické odezvy. Nechybí samozřejmě ani 3,5mm jack konektor pro případ, že byste chtěli k zařízení připojit klasická kabelová sluchátka. Kdy přesně odstartuje prodej zařízení Sony zatím neoznámilo, nicméně nechalo se slyšet, že počítá s koncem letoška. Co se týče oficiální české ceny, na tu si taky musíme zatím počkat. 

Dnes nejčtenější

.