Zavřít reklamu

Na příští generaci Macu Pro si možná budeme muset počkat poměrně dlouho, pokud tedy vůbec přijde. Některé indicie naznačují, že je stolní model Macu na tenkém ledě. Nejnovější Mac Pro po dlouhém čekání nakonec přešel na čipy Apple, nedočkal se ale obvyklého přivítání a uznání, jakého se po uvedení na trh dostalo jeho předchůdcům, pročež je zde eventualita, že se kvůli ne zcela povedené aktualizaci Apple tohoto modelu prozatím vzdá.

V rámci diskuse na téma čipu M3 se Mark Gurman ve zpravodaji „Power On“ pro agenturu Bloomberg zmínil o Macu Pro. Při zamyšlení nad tím, které modely by měly dostat čip M3 Ultra, Gurman zmiňuje, že na seznamu jsou Mac Studio a Mac Pro, „pokud je Apple bude nadále vyrábět“.

Tato poznámka stranou pro fanoušky Macu Pro, který byl dříve považován za nejvýkonnější a nejflexibilnější Mac pro profesionály, není dobrým znamením. S uvedením posledního modelu se některé prvky využitelnosti Macu Pro staly méně působivými, mimo jiné i s ohledem na existenci Mac Studia. Vezmeme-li v úvahu možnosti obou strojů, které se liší převážně rozšiřitelností a stran výkonu jsou na tom prakticky srovnatelně, je Mac Studio, coby citelně levnější řešení, logicky preferovanou volbou pro mnoho profesionálů.

Dalším důležitým faktorem, který byl v recenzích a srovnáních vyzvednut, je skutečnost, že možnosti rozšíření PCIe Macu Pro jsou opravdu omezené. Verze s procesorem Intel umožňovala instalaci a použití vybraných grafických karet, což v poslední verzi není možné. Mac Pro lze rozšířit, ovšem jinými typy karet a limitovaným množstvím úložišť. Jak je známo, nejnovější Mac Pro neumožňuje ani rozšiřitelnost uživatelské paměti, pročež její maximální kapacita je v porovnání s modelem Intel, značně omezena.

Pokud by Apple chtěl pokračovat ve výrobě Macu Pro a získat zpět kredit, kterým původně disponoval, musel by odstranit hlavní nedostatky, které byly pro existenci modelu klíčové. Ukáže-li se Gurmanův komentář jako pravdivý ukazatel, může Apple prozatím od Macu Pro na dlouhou dobu ustoupit a přeskupit síly, případně se ho v současné podobě zcela vzdát.

Dnes nejčtenější

.