Zavřít reklamu

Server Nikkei informuje, že společnost Arm, která se zabývá návrhy čipů, se chystá ještě letos vstoupit na americkou burzu Nasdaq a její IPO, tedy počáteční veřejná nabídka bude oceněna na více než 60 miliard dolarů. Do akcií Arm budou po jejím vstupu na burzu investovat společnosti Apple, Samsung, Nvidia, Intel a další významní hráči na trhu. Pro Apple tento vlastnický podíl pomůže zajistit stabilní budoucnost architektury, která tvoří základ všech jeho čipů.

Nikkei uvádí, že každý ze zmíněných výrobců koupí několik procent akcií společnosti Arm při jejich uvedení na burzu, přičemž je považuje za dlouhodobé akcionáře, kteří stabilizují cenu a poskytnou těmto společnostem určitý vliv na její vedení. Nvidia se již dříve pokusila Arm koupit přímo za 44 miliard dolarů. Antimonopolní regulátoři však nakonec v únoru 2022 uskutečnění transakce zablokovali. Až Arm v září vstoupí na burzu, očekává se, že hodnota společnosti přesáhne 60 miliard dolarů.

Architektura čipů ARM posunula společnost Apple na pozici giganta v oblasti mobilních zařízení, na tomto poli porazila architekturu x86 společnosti Intel jak po stránce výkonu, tak i energetické účinnosti a založeny jsou na ní všechny čipy Apple.

V dřívějších letech existence iPhonu a iPadu byly čipy jako A4 a A5 v podstatě jen mírně přizpůsobenými verzemi referenčních návrhů Arm. Jak si Apple budoval vlastní inženýrské skupiny, čipy Apple se od referenčních návrhů stále více odchylovaly, což vyvrcholilo v roce 2020 M1, který umožnil společnosti plně se oddělit od Intelu. Design však stále staví na základech instrukční architektury Arm, pročež je zájem Applu o koupi akcií logickým krokem.
 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně

Dnes nejčtenější

.