Zavřít reklamu

Hacker @winocm, ktorý už v minulosti priniesol svoje zistenia o iOS 6.1 beta 5, tentoraz prekročil hranice Applu. Hacker totiž prostredníctvom svojho blogu informoval, že sa mu podarilo pretransformovať jadro Darwin tak, aby bolo kompatibilné s mnohými ďalšími ARM zariadeniami na trhu, vrátane telefónov od Nokie. Práve toto jadro je inak známe ako XNU, pričom Apple na ňom postavil svoje operačné systémy Mac OS X a iOS. Do budúcnosti to znamená, že by hacker mohol potenciálne spustiť celý systém iOS na Nokii 900 a ďalších zariadeniach.

Aby sa ale tento plán podaril, hackera ešte čaká veľa práce. Momentálne sa mu totiž podarilo spustiť iba holé systémové jadro bez užívateľského prostredia, teda sa na obrazovke objaví iba kopa textu. Experiment je zatiaľ funkčný len s niektorými zariadeniami, no všetky musia využívať platformu ARM. Práve preto sa v zozname podporovaných prístrojov nachádza ja iPod touch 3. generácie, iPhone 3G a všetky zariadenia s procesorom Apple A4. Ďalšie prístroje musia obsahovať niektorú z nasledujúcich čipových sád:

  • ARM RealView Emulation Baseboard
  • ARM RealView Platform Baseboard pre Cortex-A8
  • Texas Instruments OMAP3530 (BeagleBoard/BeagleBoard xM)
  • Texas Instruments OMAP3430 (Nokia N900)
  • Texas Instruments AM335x (BeagleBone/BeagleBone Black)

Projekt nesie označenie „Darwin on ARM“, pričom ho teraz tvoria len tri zdrojové kódy, ktoré je možné spustiť na zariadeniach. Pri vývoji mu mimo iného pomáhali aj ďalší hackeri pod prezývkami @plus_chan a @stroughtonsmith. Výsledkom projektu však nie je priniesť iOS 7 na ďalšie zariadenia. Hacker operuje s jadrom systému iOS 4.3.5, ktorý vyšiel v roku 2011.

xnu-n900
*Zdroj: winocm.com

Dnes nejčtenější

.